Raad van bestuur Crelan buigt zich dinsdag over ‘strategisch plan’

© BELGA

Bij de coöperatieve bank Crelan staat morgen/dinsdag een raad van bestuur gepland. Op de agenda staat een nieuw ‘strategisch plan’, zo bevestigt de bank. De vakbonden vrezen een sanering.

De raad van bestuur staat om 10.00 uur gepland. Communicatie is pas ten vroegste woensdag gepland, aldus woordvoerster Isabelle D’Haeninck.

Een ondernemingsraad is er voorlopig niet gepland. Maar LBC-NVK-secretaris Michael Vandenbroucke gaat ervan uit dat dinsdag of woensdag een ondernemingsraad zal volgen. “We gaan er van uit dat een drastische kostenbesparing is gepland, en dat dat met ontslagen zal gepaard gaan. De vraag is of dit over een aantal jaren zal gespreid worden om het sociaal aanvaardbaar te maken of dat men alles ineens zal willen doorvoeren”, aldus de vakbondssecretaris.

Bij Crelan werken, inclusief de zelfstandige kantoren en de werknemers van Europabank, bijna 3.400 mensen. Er wordt vooral gevreesd voor het personeel op de hoofdzetels in Anderlecht en Antwerpen, waar meer dan 900 mensen werken. De bank staat volgens de vakbondsman onder druk van de Nationale Bank om de rendabiliteit op te trekken, met het oog op de instap van een externe investeerder. Na een zwaar fraudegeval staat Crelan onder verscherpt toezicht van de Nationale Bank.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten