Twee van de drie daders aangehouden

Artsen plaatsten 42 titaniumplaatjes en 106 vijsjes in gezicht van aangevallen Limburgse taxichauffeur

De Brusselse politie heeft twee daders opgepakt die een Limburgse taxichauffeur zo zwaar mishandelden, dat ongeveer elk stukje bot in zijn gezicht gebroken was. De twee daders, 24 en 25 jaar oud, zijn door de onderzoeksrechter aangehouden. Een derde verdacht wordt nog opgespoord.

Thierry Goeman

Maar liefst 42 titaniumplaatjes en 106 vijsjes waren nodig om het gezicht van taxichauffeur Raphael Spapen te reconstrueren. De 58-jarige man werd zo zwaar geslagen en gestapt dat zowat alles in zijn gezicht gebroken was. Van zijn kin tot zijn oogkassen. Het is volgens de politie waarschijnlijk een geluk geweest dat een getuige opdaagde, anders hadden ze hem misschien doodgeschopt. En dat allemaal voor 300 euro en een draagbaar gps-toestel.

Twee van de daders zijn nu dus aangehouden. De ene werd opgepakt nadat een trambestuurder alarm had geslagen omdat de verdachte een jointje zat te roken op de tram. De andere, de man die door de chauffeur van Bilzen naar Brussel werd gebracht, werd twee dagen later gearresteerd nadat hij een treinconducteur had aangevallen in Aalst. De derde verdachte wordt nog altijd opgespoord.

“Donderdag gaan we naar Brussel waar Raphael de twee formeel moest herkennen. Maar er is volgens de politie geen twijfel mogelijk”, zegt Peter Lemmens van taxibedrijf Axi Taxi in Hasselt.

De centrale van Axi Taxi kreeg midden augustus een oproep om een klant vanuit Bilzen naar Brussel te brengen. Raphael Spapen, volgens collega’s een man met een hart van goud, kreeg te opdracht. Hij pikte de man op en vertrok naar Brussel, waar de klant afgezet wilde worden aan de Willebroekkaai. Daar aangekomen wilde de chauffeur afrekenen. Maar op dat moment daagden twee medeplichtigen op. Ze trokken de chauffeur uit zijn auto en begonnen op zijn gezicht te slaan en te stampen. Pas wanneer een getuige opdaagde, zetten de drie het op een lopen.

Raphael Spapen onderging verschillende operaties en is gisteren weer zachtjes aan beginnen werken.

Hij is tevreden dat de daders zijn opgepakt. “Maar de schrik zit er nu wel in. Nog meer bij ons dan bij hem”, zegt zijn baas.

Volgens het Brusselse parket moest zijn gezicht letterlijk opnieuw gereconstrueerd worden. En dat allemaal voor zo een schamele buit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten