Dwangsom dreigt omdat Francken visum weigert aan familie uit Aleppo

4.000 euro per dag dat Syrische familie ons land niet binnen mag

© rr

Vierduizend euro per dag. Die dwangsom dreigt voor de Belgische staat, nu ze een visum weigert aan een Syrisch gezin in Aleppo. Toch wil staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken niet plooien. “Als we dit toelaten, dan stuikt heel het asielsysteem in ­elkaar. Dan verleggen we de grenzen. En kan elke vluchteling al in zijn land kiezen waar hij naartoe wil.” De advocate van het Syrische gezin vindt de beslissing van Francken onbegrijpelijk.

bhe, lbo

Op zich zou dit de eenvoudigste asielprocedure van het land kunnen zijn. De zeer welgestelde familie Piermez uit Namen wil een bevriend Syrisch gezin met twee kinderen (5 en 8) naar hier halen. Kosten voor de staat: nul euro. De Waalse familie betaalt alles, en geeft het gezin onderdak op hun landgoed. Eén voorwaarde: de Syriërs willen een Belgisch visum. Omdat ze niet illegaal willen vluchten via mensensmokkelaars, en hun leven niet willen riskeren op de Middellandse Zee.

Volgens de Raad van Vreemdelingenbetwistingen hebben ze ook recht op dat visum. Want de Syrische familie bevindt zich in een zeer gevaarlijk gebied in Aleppo, hun huis is deze zomer gebombardeerd, er zijn kinderen betrokken, en ze kunnen onmogelijk vluchten via een legale weg. “Kortom: een visum weigeren, is onmenselijk”, zegt Mieke Van den Broeck, advocate van de familie Piermez. “Het is in strijd met alle internationale verdragen.”

Krankzinnig

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) weigert echter het ­visum af te leveren, ondanks verschillende aanmaningen van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Gisteren sprak de rechtbank van eerste aanleg zelfs een dwangsom van 4.000 euro per dag uit, die België moet betalen zolang er geen visum wordt afgeleverd. Francken ging in beroep, waardoor de dwangsom voorlopig ­opgeschort wordt.

“Deze uitspraak is gewoon krankzinnig. Als dit doorgaat, is dat het failliet van het hele Europese asielsysteem”, zegt Katrien Jansseune, woordvoerster van Francken. “Dan verleggen we gewoon onze grenzen. Dan kan een asielzoeker in een diplomatieke post in elke uithoek van de wereld al kiezen naar welk land hij wil. Dat is waanzin.”

“We hebben begrip voor de goede bedoelingen van het Waalse gezin”, zegt Jansseune. “Maar de gevolgen op meta-niveau zijn niet te overzien. Dit zou het asielsysteem in heel Europa om zeep helpen, en een golf van duizenden aanvragen veroorzaken. Sorry, daar is geen draagvlak voor. Als beleidsmaker hebben we ook daar een verantwoordelijkheid, en dus halen we alle middelen boven om dit te stoppen.”

"Ongezien dat Belgsiche staat eigen rechtbank negeert"

De advocate van de Naamse ­familie is verbolgen over de houding van Francken. “Het is ongezien dat de Belgische staat zijn eigen rechtbank gewoon ­negeert. Zij spreken van het failliet van het asielsysteem. Wel, als ze weigeren om te luisteren naar een rechtbank, dan heeft de scheiding der machten geen zin meer. Dan stuikt ons eigen democratische systeem in elkaar.”

Mieke Van den Broeck vindt de beslissing van Francken dus totaal onbegrijpelijk. "Dat dit het failliet van het Europese asielsysteem zou betekenen, is totaal krankzinnig", zegt ze nog op Radio 1. "Juridisch is dat nonsense. Humanitaire visa worden al jaren toegekend. Dat staat in onze wetgeving, dat staat in de Europese wetgeving. De manier om legaal naar een ander land te gaan, is via een visumaanvraag. Dat is de normale weg." Volgens Van den Broeck is de houding van Francken ook tegenstrijdig met zijn eigen beleid. "Hij ging de strijd aangaan met mensensmokkelaars die mensen die gevaarlijke zee opsturen, dat is criminele maffia, zo zei hij. Maar nu ontzegt hij mensen een legale weg. Hiermee creëert hij een markt voor dat smokkelsysteem."

Van den Broeck kan niet geloven dat Francken ervoor zou kiezen om een dwangsom te betalen in plaats van een gezin met kinderen in Aleppo te redden uit de bommenregen, zo zei ze nog aan VTM Nieuws.

"Zou precedent zijn voor héél Europa"

Theo Francken is alleszins niet van plan die dwangsom te betalen, zei hij donderdagochtend op Radio 1. "Ik ben ervan overtuigd dat we deze zaak nog kunnen winnen", zegt Francken. "Het is ook niet zo dat we de rechtbank negeren. Net als zij of net als de rest van de Belgische bevolking, heb ik recht om in beroep te gaan tegen een arrest. En de rechterlijke procedures zijn nog niet uitgeput. Ik kan nog verder verzet aantekenen, ik kan nog naar cassatie gaan. En ik zal dat ook echt doen, want dit arrest is krankzinnig."

Francken beseft dat die houding dramatisch is voor het Syrische gezin in kwestie. "Maar toch dat visum uitreiken, zou een grote impact hebben op het asielsysteem. Dan zou élke vluchteling dat vanaf nu kunnen doen. Hiermee zou het hele asielsysteem in elkaar stuiken. Dit zou een precedent betekenen voor héél Europa.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten