De Wever reageert scherp op CETA-akkoord: “Een toneelstuk, met slecht theater en schitterende acteurs”

© BELGA

De leiders van de federale regering en de deelstaten hebben donderdag een akkoord bereikt over het Belgische standpunt over het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever was het Waalse verzet echter toneel. “Politiek gezien is dit een toneelstuk, met slecht theater en schitterende acteurs”, zegt De Wever aan VTM NIEUWS.

vtvn

Het federale parlement en de parlementen van de deelstaten moeten zich voor vrijdag middernacht uitspreken. Als het intra-Belgisch akkoord nadien door de andere Europese landen gesteund wordt, ligt de weg open voor de ondertekening van het verdrag de komende dagen.

Hoewel het CETA-verdrag, dat op 26 september 2014 was goedgekeurd in Ottawa, door 27 van de 28 lidstaten was goedgekeurd, bleef België - meer bepaald het Waalse parlement - nog lang dwars liggen. “De verduidelijkingen hebben PS en cdH het belang van CETA doen inzien”, aldus MR-voorzitter Olivier Chastel.

Volgens de Wever was het Waalse verzet echter puur toneel. “Er is niets aan dat verdrag veranderd en nu is het plots toch goedgekeurd”, aldus De Wever. “Dit ging niet over de inhoud, maar over de verhouding van de PS tegenover extreemlinks. Men wilde duidelijk punten scoren en daar moest dan heel de wereld voor aan een elastiekje worden gehangen.”

Is het Belgische akkoord dan een lege doos? “Het is geen glorieus voorstel. Het is vooral een glorieuze persmededeling, dat hebben ze nog uit de brand kunnen slepen. Ik hoop dat we nu kunnen overgaan tot de orde van de dag. Dat ze met onze voeten spelen, dat zijn we al veel langer gewoon. Dat ze Europa nu ook lam leggen voor hun interne kwesties? Dat vind ik er zwaar over”, besloot de voorzitter van N-VA.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten