“Nissan kreeg garanties van Britse overheid over toegang tot Europese markt”

Bron © BELGA

Een ouder model van Nissan in de fabriek van Sunderland Foto: AFP

Nissan heeft van de Britse overheid de garantie gekregen dat ze tariefvrije toegang blijft hebben tot de Europese eenheidsmarkt, zo geeft de Britse minister van Ondernemen zondag toe. Eerder deze week raakte bekend dat Nissan zijn nieuwe model 4X4 Qashqai in Sunderland, in het noorden van het Verenigd Koninkrijk, blijft bouwen.

In de fabriek van de Japanse autobouwer werken zowat 7.000 mensen, die jaarlijks een half miljoen wagens produceren waarvan de helft bestemd is voor de Europese markt.

“Ik heb hen gezegd dat onze doelstelling blijft om een toegang tot de Europese markt te verzekeren, en vice versa, zonder invoertarieven en zonder bureaucratische rompslomp”, aldus de Britse minister van Ondernemen Greg Clark op de BBC.

De minister wees erop dat er heel wat Europese landen zijn die hun auto”s uitvoeren naar het UK, en omgekeerd. “Als we de onderhandelingen op een ernstige manier voeren, constructief en geciviliseerd, zullen we een akkoord vinden over veel punten.”

Als er toch invoertarieven komen, is het volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie verboden om die te compenseren.

Nissan maakte donderdag bekend dat het in het Verenigd Koninkrijk blijft, ondanks de Brexit. Midden deze maand had de topman Carlos Ghosn een ontmoeting met de Britse premier Theresa May.

Labour is van plan om de kwestie aan te kaarten in het parlement. De oppositiepartij vraagt zich af hoe het nu verder moet met andere bedrijven die ook ongerust zijn.

VOOR ABONNEES