Belg De Maeseneire voorgedragen als voorzitter Barry Callebaut

Bron © BELGA

Foto: EPA

De Belg Patrick De Maeseneire wordt voorgedragen als voorzitter van de Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut, zo maakte het bedrijf woensdag bekend.

De huidige voorzitter Andreas Jacobs verlaat in december de raad van bestuur. De Maeseneire was van 2002 tot 2009 al ceo van Barry Callebaut en had reeds een zitje in de raad van bestuur.

Patrick De Maeseneire werd vorig jaar ook aangesteld als algemeen directeur van de Zwitserse participatiemaatschappij Jacobs Holding, die onder andere een meerderheidsbelang heeft in Barry Callebaut.

Winst onder verwachting

Barry Callebaut, die een kwart van alle chocolade ter wereld maakt, heeft het gebroken boekjaar 2015-2016 afgesloten met een lagere nettowinst, zo raakte woensdag eveneens bekend. De winst kwam uit op 219 miljoen Zwitserse frank (202 miljoen euro), 8,7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 7 procent, tot 6,68 miljard frank. In volume was er een groei met 2,2 pct tot 1,8 miljoen ton.

De winst bleef hiermee iets onder de verwachting van analisten. De lagere winst, ook zichtbaar in de operationele resultaten, is het gevolg van de moeilijke omstandigheden op de cacao-markt, herstructureringslasten en wisselkoerseffecten, zo luidt het.

Voor volgend jaar verwacht Barry Callebaut verbetering. Het bedrijf mikt op een volumegroei van 4 à 6 procent en een winst (ebit) die nog sterker groeit. Het dividend wordt dan ook opgetrokken, tot 15,5 Zwitserse frank per aandeel (+1 frank).

AANGERADEN