ADVIES. "Mijn vriend kan geen erectie krijgen"

Foto: *

"Er komt nog een beetje leven in zijn penis, maar dat gaat dan weer weg. Volgens hem heeft hij nog ochtenderecties. Hij denkt dat het wel goedkomt, eventueel met de hulp van medicatie. Maar ik twijfel." Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

 

Mijn nieuwe vriend, 57 jaar oud, kan geen erectie krijgen. Hij drinkt regelmatig en heeft in het verleden ook drugs gebruikt, ik denk vooral cannabis. Er komt nog een beetje leven in zijn penis, maar dat gaat dan weer weg. Volgens hem heeft hij nog ochtenderecties. Hij denkt dat het wel goedkomt, eventueel met de hulp van medicatie. Maar ik twijfel. Kan dit nog in orde komen?

 

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap rond preventieve gezondheidszorg

Overmatig alcoholgebruik is nergens goed voor, en al helemaal niet voor je seksleven. Een kleine hoeveelheid kan ervoor zorgen dat je ontspant en gemakkelijker zin krijgt in vrijen. Maar drink een glas te veel en je lijf laat het afweten. Mannen kunnen geen erectie krijgen, vrouwen worden niet vochtig, en klaarkomen wordt moeilijker. En dat zijn enkel de problemen op korte termijn. Wanneer je over een langere periode te veel drinkt, kunnen de moeilijkheden chronisch worden, ook wanneer je nuchter bent. Het kan schade toebrengen aan je zenuwstelsel, en verstoort je hormonale balans. Bovendien kan een drankprobleem je een heleboel praktische en emotionele problemen opleveren, die ook niet bevorderlijk zijn voor je seksdrive. Dat mensen die te veel drinken meer erectieproblemen hebben, is dan ook niet verwonderlijk. In het slechtste geval is de schade blijvend, ook nadat ze volledig gestopt zijn met drinken.


Het alcoholgebruik van je vriend kan dus zeker meespelen in zijn erectieproblemen. Waar je ook rekening mee moet houden, is zijn leeftijd. Als je kijkt naar de statistieken, dan zie je dat erectieproblemen duidelijk toenemen met de jaren. Ook voor iemand met een goede gezondheid geldt: hoe ouder je wordt, hoe meer stimulatie je nodig hebt om opgewonden te raken en te blijven. Een man van twintig kan misschien een spontane erectie krijgen als hij nog maar denkt aan een blote borst. Voor iemand die de zestig nadert, is dat vaak niet zo evident.


Wat kunnen jullie doen? Om te beginnen zou ik eens kijken naar zijn (of jullie) manier van leven. Stoppen met roken, minder drinken, geen drugs gebruiken, gezonder eten, meer bewegen, voldoende slapen. Het kan je seksleven alleen maar ten goede komen. Ik weet het: je leefstijl aanpassen is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar je hoeft niet alles in één keer te doen, en kleine veranderingen ten goede kunnen al een verschil maken. Bijkomend voordeel is dat hij aanzienlijk minder kans loopt om kanker te krijgen of een hartaanval.


Medicatie kan ook helpen. Als een man voldoende opgewonden raakt, dan vloeit er bloed naar zijn penis, die daardoor stijf wordt. Erectiepillen versterken dit proces, zodat de erectie steviger is en langer blijft duren. Het is wel belangrijk dat je vooraf weet waar je aan begint. Bijwerking zijn mogelijk (blozen, verstopte neus, maagpijn of hoofdpijn). En je mag ze niet gebruiken in combinatie met een aantal vormen van medicatie (bijvoorbeeld tegen hartproblemen). Jammer genoeg werken ze ook niet bij iedereen. Soms zijn de zenuwen of de bloedvaten te sterk beschadigd. Je huisarts of uroloog kan je meer advies geven, en eventueel bijkomende onderzoeken doen.


Niet vergeten: het zijn erectiepillen, geen ‘goestingpillen’ of ‘opwindingspillen’. Ze ondersteunen het biologisch proces achter een erectie, maar meer ook niet. Dus als jullie vrijen terwijl je vriend geen zin heeft in seks, of jullie doen niks waardoor hij voldoende opgewonden raakt, of hij piekert zich suf, dan zal hij ook met pillen geen erectie krijgen. Ik zou daarom zeker ook praten over wat hij opwindend vindt tussen de lakens, en omgekeerd wat jij van hem verwacht. Als je weet dat erecties krijgen en houden een probleem is, kun je beter vooraf bespreken hoe je daarmee omgaat. Faalangst en gepieker kunnen je opwinding saboteren. Een open gesprek kan al heel wat druk van de ketel halen. En misschien zijn er manieren van vrijen waarvoor je geen harde erectie nodig hebt, maar die wel bevredigend zijn voor jullie beiden. Als je merkt dat jullie er zelf niet uit raken, kun je een beroep doen op een seksuoloog, voor advies op maat en begeleiding.

Heb je ook een vraag voor Alexander? Mail ze naar seks@nieuwsblad.be

Door tib
  • VOOR ABONNEES