Juncker wil strengere regels voor oud-commissarissen

Bron © BELGA

Foto: EPA

Jean-Claude Juncker zegt zaterdag in een interview met Le Soir dat hij de ethische code van zijn Europese Commissie wil wijzigen.

Juncker doet de uitspraken nadat zijn voorganger José Manuel Barroso onder vuur kwam te liggen over zijn aanstelling bij de zakenbank Goldman Sachs. Eerder deze week werd ook nogmaals benadrukt dat 16 voormalige EU-commissarissen nog altijd betaald worden door de Europese Commissie. Een van hen is Karel De Gucht, die volgens Die Zeit nog altijd een bedrag van bijna 125.000 euro per jaar ontvangt.

Juncker kreeg kritiek over de manier waarop hij deze zaak aanpakte. Hij zegt voortaan strengere regels te willen hanteren voor oud-commissarissen.

Afkoelingsperiode

Juncker gaat voorstellen om de ‘afkoelingsperiode’ voor de voorzitter van de Commissie te verlengen van 18 maanden tot drie jaar. Voor gewone commissarissen zou die termijn verlengd moeten worden tot twee jaar. In die afkoelingsperiode moeten oud-commissarissen hun vroegere werkgever toestemming vragen om bij een privébedrijf te gaan werken.

In het geval van Barroso is die termijn van anderhalf jaar gerespecteerd. Het ethisch comité oordeelde eind oktober dat Barroso’s beslissing niet getuigt van gezond verstand, maar ook geen schending van de integriteit vormt.

Zelfs als de commissieleden niet akkoord gaan met Junckers voorstel, dan nog zal Juncker binnen de drie jaar niet voor een bank of ander bedrijf gaan werken. ‘Ik ben het trouwens ook niet van plan na die drie jaar’, aldus nog Juncker.

Eerder hadden ook al het ethisch comité en de Europese ombudsvrouw Emily O’Reilly gepleit voor een wijziging van de ethische code.

Door
AANGERADEN
Meest recent