“ISIS gebruikt nu ook honden met bommen in de strijd om Mosoel”

© REUTERS

Om het verloren terrein in Mosoel opnieuw goed te maken zet Islamitische Staat (ISIS) nu ook honden in. Dat meldt het Iraakse leger, dat momenteel een zware strijd voert om de stad te heroveren op de terreurorganisatie. “Meer dan 600 honden werden uitgerust met bomgordels die vanop een afstand tot ontploffing kunnen worden gebracht.”

mtm

De strijd om ISIS-bolwerk Mosoel begon een drietal weken geleden. Ondanks meer dan 100 zelfmoordaanslagen op verschillende locaties in de stad, wordt de terreurorganisatie steeds verder teruggedrongen door het Iraakse leger. “En daarom gaan ze over tot wanhopige pogingen om het tij te keren”, aldus Fahmi Abbas van het Iraakse leger aan het Iraanse persagentschap IRNA.

“ISIS zet nu ook honden in”, vervolgt Abbas. “De dieren - ruim 600 - worden uitgerust met bomgordels die vanop een afstand tot ontploffing kunnen worden gebracht. Maar we weten van hun nieuwe tactiek, ze zullen ons niet verrassen.”

Mosoel is al twee jaar in handen van ISIS. Halverwege oktober is het Iraakse leger samen met Koerdische peshmerga een offensief gestart om de stad te heroveren. Het krijgt daarbij ook luchtsteun van de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De stad is het laatste nog overblijvende bolwerk van de terreurgroep in Irak.

Vorige donderdag verspreidde ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi nog een audioboodschap waarin hij de jihadisten opriep zich niet terug te trekken uit de Mosoel. ISIS lijdt al enkele maanden zware verliezen in Irak en in buurland Syrië.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten