Ban Ki-moon: ‘Oplossing Cyprus binnen handbereik’

© EPA

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gelooft dat er snel een oplossing voor de hereniging van Cyprus kan komen. Dat zei Ban bij de start van een nieuwe onderhandelingsronde in het Zwitserse Mont Pélerin.

Onder meer Nikos Anastasiades, de president van het Griekse deel van het eiland, en Mustafa Akinci, de Turks-Cypriotische president, zijn naar Zwitserland afgezakt om de start van de onderhandelingen bij te wonen. De gesprekken vinden plaats onder leiding van de Noor Espen Barth Eide, de VN-gezant voor Cyprus.

De twee leiders van het mediterrane eiland, dat al 42 jaar is opgesplitst, zullen het voor het eerst hebben over territoriale kwesties. Het gaat onder meer om de teruggave van gronden die Turkse soldaten hadden afgenomen van Griekse Cyprioten. Het is een van de meest netelige onderwerpen in het dossier.

Mogelijk oplossing voor einde 2016

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is alvast positief over de gesprekken. ‘Er blijven nog enkele gevoelige en moeilijke kwesties bestaan’, zo erkende hij. ‘Maar een oplossing voor Cyprus is binnen handbereik. De twee leiders hebben de hoop uitgedrukt dat deze ontmoeting de weg zal vrijmaken voor de laatste fase van de onderhandelingen.’

Volgens Ban behoort een overeenkomst tegen het einde van het jaar tot de mogelijkheden. De onderhandelingen in Mont Pélerin, aan het Meer van Genève, lopen nog tot 11 november.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten