Francken moet geen dwangsom betalen aan Syrisch gezin

© Bart Dewaele

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) moet geen dwangsom betalen aan het Syrische gezin dat bij een rijke Waalse familie onderdak kan krijgen. De rechtbank in eerste aanleg oordeelde dat ze “niet bevoegd” is om een dwangsom op te leggen in deze materie. Met andere woorden: de eindbeslissing over het al dan niet afleveren van een visum blijft in handen van Francken.

san

De advocaten van het Syrische gezin reageren aangeslagen. “Wij staan versteld van deze uitspraak”, zegt advocate Mieke Van den Broeck. “De weigering van de rechter om een dwangsom uit te spreken, ontneemt de familie elk drukkingsmiddel om een einde te stellen aan de onwettelijke houding van de staatssecretaris”. De Syrische familie besliste wel al om in beroep te gaan tegen de beslissing.

Francken reageert zelf naar eigen zeggen “tevreden” op de uitspraak. Hij benadrukt dat ook de familie “alle mogelijke middelen mag uitputten, maar ik spreek dus geen juridische nonsens, zoals ze beweerden.”

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen had eerder al benadrukt dat het gezin recht heeft op een visum, maar daar ging Francken tegen in beroep. “Het visum wordt niet afgeleverd voor daar een nieuwe uitspraak over is”, benadrukt Francken. De advocaten van het gezin vragen nu aan premier Michel (MR) om het dossier naar zich toe te trekken “om een einde te maken aan deze onmenselijke situatie.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten