Zo voorspelde Leonard Cohen zijn eigen dood

Foto: REUTERS

Donderdagnacht overleed de Canadese zanger-dichter Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd. De muziekwereld is in rouw maar Cohen voorspelde zijn eigen dood op twee momenten vlak voor hij heenging.

Brief aan zijn Marianne

Cohen schreef vlak voor haar dood een afscheidsbrief aan Marianne Ihlen. “Onze lichamen takelen af en ik denk dat ik je snel zal volgen”, schreef hij. De Noorse was zeven jaar lang zijn muze en overleed op 29 juli op 81-jarige leeftijd in Oslo, na een lange ziekte. Vlak voor haar dood kreeg ze volgens Ihlens vriend Jan Christian Mollestad nog een brief van de Canadees.

Cohen schreef over zijn muze in de nummers So Long, Marianne en Bird on a Wire, en Hey, That’s no way to say goodbye. Dat beide geliefden aan elkaar bleven denken, blijkt ook uit het verhaal van Mollestad. Hij bracht Cohen op de hoogte van de nakende dood van Marianne. Twee uur later antwoordde hij met een “prachtige brief”, die Mollestad aan haar voorlas.

Volgens hem ging de brief als volgt: “Wel, Marianne, het is zover gekomen dat we erg oud zijn geworden en dat onze lichamen aftakelen en ik denk dat ik je snel zal volgen. Weet dat ik zo dicht achter jou kom dat als je je hand uitstrekt je mijn hand kan raken.”

Mollestad vertelt dat Marianne bij die laatste zin haar hand uitstrekte. “En je weet dat ik altijd van jou gehouden heb voor je schoonheid en wijsheid, maar daar moet ik niet meer over zeggen want dat weet je allemaal. Maar nu wil ik je gewoon een goede reis wensen. Tot ziens, oude vriend. Oneindig veel liefde, ik zie je later weer.”

‘You want it darker’

Vorige maand nog bracht Cohen zijn veertiende album ‘You want it darker’ uit, dat door velen werd beschouwd als een testament. In een interview met met The New Yorker, dat werd gepubliceerd op 17 oktober, verklaarde hij nog dat hij vreesde dat hij de nummers waaraan hij werkte niet meer zou kunnen afwerken. “Ik ben klaar om te sterven. Ik hoop dat mijn dood niet te oncomfortabel zal zijn.”

Door vtvn, jvt, dgs, mtm