Ban Ki-moon “zeker” dat Trump klimaatakkoord van Parijs niet zal opzeggen

© AFP

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zegt ervan overtuigd te zijn dat de eerder deze week verkozen Donald Trump het klimaatakkoord van Parijs niet op losse schroeven zal zetten, ondanks de “zorgwekkende verklaringen” van de Republikein. “Hij zal het belang, de ernst en de nood” van dit dossier begrijpen, aldus Ban vrijdag.

Tijdens zijn campagne gaf Trump te kennen dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit het vorig jaar in Parijs gesloten akkoord. Hij trok ook de realiteit van de klimaatopwarming in twijfel. “Als iemand het akkoord ten gronde zou proberen richten of het proces willen doen ontsporen, dan leidt dat tot grote problemen”, waarschuwde Ban.

De secretaris-generaal beklemtoonde ook dat ondernemers en het middenveld in de Verenigde Staten zich al volledig achter de strijd tegen de klimaatopwarming gegooid hebben.

Ban zei ook dat hij Donald Trump nog wil ontmoeten voor zijn eigen mandaat, eind december, afloopt. Hij hoopt hem binnenkort telefonisch te kunnen spreken, om bij hem te pleiten dat de Verenigde Staten een leidende rol blijven spelen in de wereld en blijven samenwerken met de VN.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten