Nobelprijswinnaar en koning van het Hammondorgel op Gentse podia

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gedaan met het terrasweer. Maar laat dat geen drama zijn. De culturele huizen gooien hun deuren open voor tal van hartverwarmende evenementen. Stefan Hertmans komt zijn nieuw boek voorstellen, André Brasseur passeert voor de derde keer in Gent, en Istanbul Ekspres laat Turkse en Griekse klanken samengaan. En in het Zebracomplex print een kunstenaar Wikipedia af. Kiezen maar.

Klaas Vandromme, An Rosiers, Rudy Tollenaere

Stefan Hertmans, boekvoorstelling De bekeerlinge. Maandag 14 november. 20 u. Minard. Gratis.Journalist Mark Schaevers leidt het nieuwe boek van Stefan Hertmans, auteur van Oorlog en Terpentijn, in en interviewt de auteur. Edith Saint-Mard en Philippe Malfeyt luisteren de avond muzikaal op.

Derek goes Dylan, dinsdag 15 november, Hot Club de Gand, Groentenmarkt, 21 uur

Derek en Dylan, ze hebben meer gemeen dan de eerste letter van hun naam. Derek bracht samen met Nils De Caster en Bruno Deneckere in het verleden al herhaaldelijk Dylanprogramma's. Nu doet hij het werk van de Nobelprijswinnaar literatuur een jazz jasje om de schouders, samen met jazzgitarist Hans Van Oost.

Doug MacLeod, dinsdag 15 november, 20u30. Missy Sippy, Klein Turkije. 12 euro vvk. 15 euro kassa

De Amerikaanse blueszanger Doug MacLeod maakte tijdens zijn 30-jarige carrière al zo'n 20 akoestische bluesplaten en één van de principes van de gewezen stotteraar is: zing of schrijf nooit over iets waar je niets van afweet.

MacLeod begeleidt zichzelf op gitaar en heeft een unieke, onorthodoxe en krachtige akoestische speelstijl. In 2014 was hij winnaar van de Blues Music Awards in de categorieën Acoustic Artist en Acoustic Album of the Year.

Moning Cities, woensdag 16 november, café Video, Oude Beestenmarkt, 21u, gratisMoning Cities is een Brusselse psychedelische rock ‘n’ roll band. Ze brengen songs die met één voet in de jaren zestig en zeventig staan. Inspiratie zochten en vonden ze bij bands als The Velvet underground en The Doors. Je hoort ook invloeden uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en India.

Ernst Löw & Deborah Ostrega, woensdag 16 november, café de Loge, 20u30, gratisDe Nederlandse zanger Ernst Löw komt in 1984 in Antwerpen aan, verliest er zijn hart en besluit er ‘eeuwig’ te blijven wonen. Hij zingt en vertelt tijdens zijn shows over zijn leven, meestal via eigen werk, maar ook een aantal klassiekers als ‘De Zotte Morgen (Zjef Vanuytsel)…Dan verschijnt zangeres Deborah Ostrega, die u ook kan kennen als zangeres van Lords of Acid van Maurice Engelen, in zijn leven en ontstaat een mooi verhaal van duetten en solomomenten…

Update 6 in Zebra, Lee Lee Nam. In Zebra in Zebrastraat en Sint-Jacobskerk

In het Zebracomplex loopt Update_6, een internationale wedstrijdtentoonstelling die zich toespitst op de integratie van technologie en kunst. Heel gevarieerd, met onder meer een kunstenaar die de Wikipedia-encyclopedie print en er een kamerbibliotheek mee maakt. Tegelijk stelt multimediakunstenaar Lee Lee Nam uit Zuid-Korea tentoon. Er is ook werk van Lee Lee Nam, en van Bill Viola te zien in de Sint-Jacobskerk. Tot 4 december. In de Zebrastraat van woensdag tot zondag (14 tot 18 uur), in de Sint-Jacobskerk van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur. Update _6: In Zebra in Zebrastraat. van woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur.

Marching Church (DK), donderdag 17 november, 19u00, Concertzaal Trefpunt, vvk €11 / adk €14 Sacred Bones Records stuurt weer nieuw geweld richting Gent. Marching Church is het project van Elias Bender Rønnenfelt, vooral berucht als zanger van de Deense punkband Iceage. Marching Church begon als een solo-project in 2010. Maar gaandeweg werd Bender Rønnenfelt bevangen door het idee een soulband à la James Brown, Young Americans-era David Bowie en Sam Cooke te leiden, maar dan met een stevige geut punk erbij. En zo evolueerde het solo project naar een full band bezetting.

Belpop Bonanza, André Brasseur & Band, vrijdag 18 november, 20u00, Minardschouwburg, vvk €22/ adk €24 Hij is bijna 77 maar heeft nog niets aan panache ingeboet. Voor het eerst in 40 jaar speelt Brasseur weer in een uitgebreide bezetting. De koning van het Hammondorgel is terug. Hij brengt een uur stomende jazz en funk met vijf jonge(re) en begeesterde muzikanten die ook fans zijn. Belpopkenner Jan Delvaux vertelt vooraf het fascinerende levensverhaal van de man. Wie er eerder dit jaar op die zondagnamiddag in de Charlatan, of tijdens de Gentse Feesten op Sint-Jacobs of op Pukkelpop bij was, weet waar zich aan te verwachten. En als aha-erlebnis kan het deuntje Early Bird (klik daarvoor de video) u een eind op weg helpen en doen besluiten: natuurlijk ken ik dat.

Bram De Looze, jazz pianorecital, vrijdag 18 november, 20u, Quatre Mains, € 20 voorverkoop, € 23 aan de kassa, (-26 j. € 17)Op zijn vijfentwintigste kan pianist Bram De Looze onder meer al terugblikken op een boeiende muzikale periode en dito platen in New York. Hij richtte bands op die helemaal klaar zijn voor de toekomst (LABtrio en Septych) en blijft zijn eigen pianospel onderzoeken en vooruit stuwen. Vrijdag speelt het grote talent in de intieme setting van de Gentse pianozaak Quatre Mains. Een niet te versmaden kans.Meer info en tickets via deze website.Fifty Foot Combo, The Glücks, The Hangee vs Fifty Foot Combo, zaterdag 19 november, 20u00, zaal Charlatan, vvk €10 / adk €13

De Gentse surfband werd opgericht in 1994, en kort daarop werd hun eerste album uitgebracht, getiteld ‘Go Hunting’. Hun muziekstijl werd omgedoopt tot Monstrophonic en werd gesmaakt in het undergroundcircuit. In 2006 besloot de band uit elkaar te gaan. Na een pauze van zes jaar besloten ze in 2012 om terug samen op de planken te staan. In 2014 vierde de groep hun twintigste verjaardag. Altijd goed voor een stevige show, met dank aan alle bandleden. Recent bracht Fifty Foot Combo nog een nieuwe fullcd uit. Ook op vynil.

Hommageconcert Wannes Van de Velde, zondag 20 november, 15u00, Minardschouwburg, vvk €15/ adk €18 / Leden Vermeylenfonds, Trefpunt - Accueil : €12Wannes Van de Velde, de veelzijdige muzikant wordt geëerd. Hij had niet alleen een unieke sound maar ook een geëngageerde pen en kloeg in de traditie van de oude Vlaamse straat -en marktliederen allerhande wantoestanden aan. Dat en het feit dat hij een goede vriend was van Walter De Buck en mee aan de basis lag van de moderne Gentse Feesten was een goede reden om een uniek hommageconcert te organiseren. Het wordt een unieke ode aan het werk van Wannes Van de Velde door Koen De Cauter, Hans Mortelmans, Bob De Moor, Marc Hauman, Dree Peremans (auteur van een boek over Wannes), Marc Hauman en Bernard Van Lent. Roland (die aanvankelijk niet op de affiche stond) komt toch meespelen. De twee maakten ooit samen een versie van ‘Masters of War’ van Bob Dylan.

Aperitiefconcert van Istanbul Historical Turkish Music Ensemble, in het kader van Istanbul Ekspres Festival, zondag 20 november, Handelsbeurs, 11u, € 13

Nog tot 20 november grasduinen De Centrale en de Handelsbeurs in Turkse en Griekse muziek tijdens het festival Istanbul Ekspres. Het festival slaagt erin om tegelijkertijd te plukken uit de rijke muziektradities van beide landen én een blik te werpen op de broeierige hedendaagse muziekscene ter plekke. Zondag kan u zelfs snuffelen op de bloemenmarkt op de Kouter en om 11u de Handelsbeurs induiken voor een aperitiefconcert van Istanbul Historical Turkish Ensemble: “Tamburi Cemil Bey”.Meer info en tickets via deze website.Kunstendag voor kinderen, zondag 20 november, overal in Gent, o.m. in Muziekcentrum De Bijloke (Maurice en de Theremin, 10u en 14u), verschillende tarievenZondag organiseert de Vlaamse overheid opnieuw de Kunstendag voor kinderen. In Vlaanderen warmen meer dan 250 organisatoren zich op voor hun bezoekertjes. Ook in Gent is de keuze groot. In Muziekcentrum De Bijloke kan u zo naar “Maurice en de Theremin”, een muzikale vertelling van dichteres Maud Vanhauwaert. Ze verkent samen met de kinderen de grenzen van het heelal en wordt daarbij effectief geholpen door het fascinerend, elektronisch muziekinstrument theremin.

503929831 from Muziekcentrum De Bijloke on Vimeo.Meer info over deze voorstelling en tickets via deze website.Het volledige programma van de Kunstendag voor kinderen kan u hier bekijken.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent