‘Regering houdt te weinig rekening met vrouwen’

Bron © BELGA

Staatssecretaris Elke Sleurs Foto: Bart Dewaele

Ministers van de federale regering voeren de gendertoets niet correct uit. De test word omzeild of halfslachtig ingevuld.

Dat schrijft De Morgen maandag op basis van beschuldigingen van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Nieuwe wetten en maatregelen moeten aan een gendertoets worden onderworpen. Die test gaat na of geen van beide geslachten te zwaar wordt benadeeld door een ingreep.

Bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) geeft toe dat er nog werk aan de winkel is, maar benadrukt dat ze ermee bezig is. Zo heeft ze extra opleidingen opgestart voor de kabinetten. Die moeten ertoe leiden dat er meer aandacht gaat naar de gelijkheid van mannen en vrouwen in het beleid.

Voor Groen is dit niet genoeg. De oppositiepartij eist dat de gendertoets serieus wordt genomen. ‘Een hele reeks maatregelen van deze regering treft vrouwen onevenredig hard. Deze ventenregering mist duidelijk de empathie om de gevolgen van haar beleid op vrouwen in te schatten’, klaagt Kamerlid Evita Willaert aan.

Willaert krijgt steun van Furia, het voormalige Vrouwen Overleg Komitee, die de gendertoets een ‘lege doos’ noemt.

Door
AANGERADEN