Gent bindt strijd aan met de open haard

Bron © VRT

Een open haard onder de Gentse stadshal. Foto: fvv

Gent -

De stad Gent lanceert een campagne waarmee ze haar inwoners wil vragen om zo weinig mogelijk de open haard of houtkachel aan te steken. “Want twee uur hout branden heeft hetzelfde effect als 300 kilometer rijden met een vrachtwagen.” Ook Antwerpen start volgend jaar zo’n sensibiliseringscampagne.

Houtkachels en open haarden zijn in niet geringe mate verantwoordelijk voor fijn stof in de Belgische lucht, wat op zijn beurt schadelijk is voor de gezondheid. De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) vroeg daarom eerder al om op dagen waarop er een slechte luchtcirculatie is, de kachel niet aan te steken.

De stad Gent wil nu ook op andere dagen het fijnstofgehalte in de lucht terugdringen, door via een campagne haar inwoners te informeren en te sensibiliseren. “Als je twee uur hout brandt in een open haard dan heeft dat hetzelfde effect als 300 kilometer rijden met een vrachtwagen”, zegt schepen van Leefmilieu Tine Heyse (Groen) aan de VRT.

“Wij willen als stad mensen laten nadenken. Moet er per se hout gestookt worden, of gaat het gewoon om de gezelligheid? Zeker op de dagen met een slechte luchtkwaliteit willen we mensen aanzetten om dat niet te doen.”

Antwerpen

Vorige week raakte al bekend dat ook Antwerpen met een sensibiliseringscampagne begint. Schepen van Milieu Nabilla Aid Daoud wil haar inwoners erop wijzen hoe vervuilend die kachels en haarden wel zijn.

“Mensen beseffen vaak niet hoe vervuilend de kachel of open haard is die ze in hun woonkamer hebben staan”, zei Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) toen. “Studies tonen al langer aan dat haarden en kachels voor meer kwalijke uitstoot zorgen dan we beseffen en dat hout verbranden een aanzienlijk en fel onderschat probleem is.”

“Mensen denken dat hout een natuurlijk product is en dat het dus geen kwaad kan”, zegt Smet. “Niets van aan. De nieuwe generatie kachels zijn wel properder en hebben een tweede kamer met naverbranding zodat de uitstoot veel minder groot is. Maar anderzijds nemen mensen het begrip allesbrander nog altijd veel te letterlijk en gooien ze werkelijk alles in het vuur. Een haard of kachel geven een gezellige warmte in huis, maar zijn heus niet zo onschuldig naar milieu toe als ze er uit zijn.”

Door
AANGERADEN