Studenten bezetten Gravensteen met hulp van Ridder Rodenbach

Gent - Een paar honderd studenten bezetten woensdagnamiddag even het Gravensteen. Een jaarlijkse traditie die, in tegenstelling tot de eerste editie in 1949, vreedzaam verloopt, en waar studenten waaronder een aantal in nooit gewassen studentenschorten toespraken hielden waarin het woord commilitones veelvuldig viel en waarin tientallen redenen opgesomd werden om het glas in één ruk leeg te drinken. Al was dat glas bij de meesten toen al bijna helemaal leeg, en werd het begrip ad fundum dus wat uitgehold.

Een groep studenten droeg een prinses op een draagberrie, die vol lag met lege bierblikjes. Bleek dat de prinses honderden blikjes Cara-pils had doorstaan, maar dat die ene Jupiler er te veel aan was. Wat aantoont dat studenten wel nog met po¨zie bezig zijn. 

Herdenking

De Gravensteenfeesten zijn een herdenking van een protestactie van de studenten in 1949, schreef Marieke Van Pee een paar jaar geleden in De Gentenaar.

Op 16 november 1949 haalden de Gentse studenten zelfs de Amerikaanse pers toen ze het Gravensteen innamen als protest tegen de stijging van de bierprijs van 3 naar 4 frank. 

De studenten betraden het Gravensteen met een stootkar vol overrijp fruit en dito groenten en ze barricadeerden de poorten. Al vlug verschenen er op de kantelen bordjes met leuzen als 'Uylenspiegel is nog niet dood' en 'Bier aan drie frank de pot'. 

Aanvankelijk bleef het vrij rustig, tot twee agenten voorbij fietsten en een stuk fruit tegen hun peer kregen. De talrijk opgetrommelde politie-agenten en brandweerlui werden bedolven onder een regen van fruit en graszoden. 

Na een paar uur vonden de ordehandhavers toch een zwakke plek, de toren boven de poort die niet bezet was. Via een ladder maakten ze einde aan het studentenfeestje. 

Daarna trokken de studenten in stoet door de stad, richting Sint-Pietersplein, waar vanaf 18 uur een groot avondfeest met liederen en drank plaats vindt.

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN