Japanse premier: “Trump is leider in wie ik veel vertrouwen kan hebben”

Bron © AFP/DPA

Foto: REUTERS

De Amerikaanse president-elect Donald Trump is volgens de Japanse premier Shinzo Abe een man in wie hij veel vertrouwen kan hebben. Dat zei de premier donderdag na een ontmoeting met Trump in New York. Het ging om de eerste een-op-eenontmoeting van Trump met een buitenlandse leider.

“Ik ben ervan overtuigd dat Donald Trump een zeer betrouwbare leider is”, aldus Abe volgens Japanse media. De premier noemde de sfeer tijdens de ontmoeting in de Trump Tower “warm”. “We hebben een lang en open gesprek gehad” over verschillende onderwerpen, aldus Abe, die niet in detail ging. Volgens het campagneteam van Trump zou de president-elect de modaliteiten van de alliantie tussen de VS en Japan en het vrijhandelsakkoord (TTP) willen herbekijken, twee kwesties die voor Japan van groot belang zijn.

Tokio was nochtans ongerust over Trumps mogelijke presidentschap tijdens zijn campagne. Zo zei Trump verschillende keren dat Japan meer zou moeten betalen voor zijn bescherming, zeker door de groeiende dreiging vanuit Noord-Korea en de steeds groter wordende Chinese militaire macht. De miljardair suggereerde ook dat Japan zou moeten overgaan tot de aanschaf van nucleaire wapens, een zeer gevoelig onderwerp in Japan, het enige land dat een nucleaire aanval heeft ondergaan.

Daarnaast zijn Japanse leider niet happig op Trumps protectionistische beleidspunten en het feit dat hij de import naar de VS wil verminderen. Door de Japanse media werd Trump dan weer “de koning van het verbaal geweld” genoemd, vanwege zijn racistische en vrouwonvriendelijke uitspraken en de beschuldigingen van seksueel geweld.

Door
AANGERADEN
Meest recent