Staatsbon gaat iets meer opbrengen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Het Agentschap van de Schuld gaat op 4 december een nieuwe staatsbon uitgeven. Die is tien jaar lang goed voor een rente van amper 0,6 procent. Dat is wel iets meer dan de 0,5 procent van de vorige uitgifte in juni.

De nieuwe staatsbon komt er omdat de rente nu toch weer aan het stijgen is, al blijft ze historisch gezien wel erg laag. Wie nu voor 1.000 euro staatsbons koopt, krijgt na 10 jaar in totaal 61,6 euro rente uitbetaald.

Omdat er weinig rendement is, was er de voorbije maanden minder interesse in de staatsbon. In september werden er zelfs geen staatsbons uitgegeven omdat de rente té laag was en er gevreesd werd dat er geen belangstelling zou zijn. Bij de voorlaatste uitgifte in maart was de rente even hoog (of laag) als nu.

De inschrijvingsperiode voor de nieuwe staatsbon loopt van 24 november tot en met 2 december. Wie staatsbons koopt, moet die op 5 december.

Dit product richt zich op particulieren en wordt normaal vier keer per jaar uitgegeven. In de topjaren haalde de overheid hiermee miljarden op, nu moet men zich tevredenstellen met enkele miljoenen. Voor de staatskas is dit echter geen probleem: de overheid kan elders genoeg geld lenen.

Door
AANGERADEN