KU Leuven geeft VRT-journalist Rudi Vranckx erepenning

Bron © BELGA

Foto: © VRT - Charlie De Keersmaecker

Leuven -

De Groep Humane Wetenschappen van de KU Leuven heeft VRT-journalist Rudi Vranckx een Erepenning Humane Wetenschappen uitgereikt voor “de diepgravende manier waarop hij over internationale conflicten bericht”. Deze onderscheiding is bedoeld “voor personen die zich academisch of maatschappelijk onderscheiden hebben”. Het was de Faculteit Letteren die haar oud-student Hedendaagse Geschiedenis voordroeg.

In haar motivering wijst de Groep Humane Wetenschappen “op de maatschappelijke bijdrage die Rudi Vranckx levert door zijn gebalanceerde duiding van internationale conflicten. Doorheen zijn carrière bracht Vranckx steeds onafhankelijke, doordachte en empathische berichtgeving. Te midden van het extremistische geweld en de propaganda waar hij voortdurend mee geconfronteerd wordt, blijft hij steeds zoeken naar nuances.”

Vranckx ging in 1989 aan de slag bij de toenmalige BRT en werd er na enkele maanden oorlogsverslaggever bij de televisieredactie. Datzelfde jaar trok hij naar Roemenië om verslag uit te brengen over de val van Ceaucescu. Daarna was hij als journalist present bij de Golfoorlog, de oorlogen in Joegoeslavië, de Arabische Lente, de Griekse crisis ... Hij maakte voor de VRT ook enkele grote reportages en schreef verscheidene boeken.

AANGERADEN