Honderden gezinnen betaalden te veel Turteltaks

© Peter Malaise

Pas gewisseld van energieleverancier? Best eens de energiebijdrage op uw elektriciteitsfactuur bekijken. U betaalde mogelijk tot 80 euro te veel.

Nico Tanghe

Met zo’n 600.000 zijn ze, de Belgische gezinnen en bedrijven die in de loop 2016 van energieleverancier zijn gewisseld. Op zich is dat goed. Zo’n overstap maakt dat de concurrentie in de Belgische energiemarkt scherp genoeg blijft en de elektriciteitsfactuur niet te snel kan stijgen.

Maar voor heel wat Belgen bracht de overstap naar een nieuwe energieleverancier dit jaar toch een onaangename verrassing. Want sinds deze zomer kreeg de Vlaamse ombudsman almaar meer klachten over te hoge elektriciteitsfacturen. Wat blijkt? Meerdere energieleveranciers hebben een fout gemaakt in de facturatie van de verhoogde energiebijdrage, beter bekend als de Turteltaks, een belasting die pas sinds 1 maart is ingevoerd.

Gevaarlijke extrapolatie

“Voor de meeste gezinnen is er geen probleem: een doorsneegezin verbruikt niet meer dan 5.000 kWh en betaalt slechts 100 euro”, zegt de Vlaamse ombudsman, Bart Weekers. “Maar een aantal grotere verbruikers (zoals bijvoorbeeld gezinnen die hun woning verwarmen met elektriciteit of een elektrische wagen hebben, red) zijn per vergissing terechtgekomen in hogere verbruiksschijven, waarvan de tarieven oplopen tot 130, 290 of zelfs 770 euro per jaar. Hoeveel? Exacte cijfers heb ik niet, maar ik schat op zijn minst vele honderden.”

Dat komt omdat hun overstap gebeurde in de winter, een periode waarin het elektriciteitsverbruik traditioneel piekt. Want volgens de huidige regels moet de nieuwe energieleverancier alleen rekening houden met het recente elektriciteitsverbruik van de nieuwe klanten, ná hun overstap. En niet met hun voorgeschiedenis.

“Ik geef een voorbeeld. Iemand is 25 jaar klant bij Luminus, stapt over naar Essent en krijgt daar na 3 maanden een jaarafrekening. Dat kan, want de jaarafrekeningen worden om praktische redenen door de energieleveranciers over het hele jaar gespreid. Wel, in zo’n geval werd de energiebijdrage louter berekend op het verbruik van die laatste 3 maanden”, legt Weekers uit.

Concreet werd het recente verbruik door de nieuwe energieleverancier gewoon geëxtrapoleerd naar het volledige jaar en daarna als basis gebruikt voor het berekenen van de Turteltaks. Niet zonder gevaar, blijkt nu. Want hoewel veel Vlaamse gezinnen nooit een jaarverbruik hadden boven de 10.000 kWh, werden ze als gevolg van een recente leverancierswissel ineens wél belast op een verbruik van meer dan 10.000 kWh. En dat scheelt voor een gezin een slok op de borrel. Op jaarbasis komt dat neer op 160 euro extra belastingen, ofwel het verschil tussen een Turteltaks van 130 en 290 euro.

Doe niets

“Vooral gezinnen waarvan het energieverbruik rond de 10.000 kWh per jaar schommelt (de grens tussen een Turteltaks van 130 of 290 euro per jaar, red) zouden best hun energiebijdrage nog eens nakijken”, raadt de ombudsman daarom aan. “Sommigen hebben te veel betaald. anderen mogelijk te weinig. Zeker als ze in de zomer zijn overgestapt en hun energiebijdrage is berekend op een extrapolatie van het dalverbruik in die periode.”

Wat de betrokken gezinnen moeten doen? “Mijn advies is: doe niets. Het probleem wordt voor u geregeld.” Het gaat momenteel om relatief beperkte bedragen (de Turteltaks geldt nog maar zes maanden en de meerkosten bedragen tot vandaag dus hoogstens 80 euro, red) en de ombudsman ijvert er mee voor dat de energiebijdrage voortaan correct aangerekend wordt, zonder dat overstappers zelf bijkomende stappen moeten ondernemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten