N-VA wil tobintaks begraven

© Photo News

De N-VA roept haar coalitiepartners in de federale regering op om de stekker uit de tobintaks te trekken. De onderhandelingen over de invoering van een taks op financiële transacties lijken zo ten dode opgeschreven.

Tussen tien Europese lidstaten, waaronder België, zijn momenteel gesprekken aan de gang over de invoering van een kleine taks op financiële transacties, de zogenaamde tobintaks. Die is genoemd naar de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Economie James Tobin (1918-2002).

Onderhandelingen over zo’n taks op financiële transacties – 0,1 procent op aandelen en obligaties en 0,01 procent op derivatentransacties – verlopen al jaren uiterst moeizaam.

‘Lijdensweg’

‘De tijd lijkt rijp om na een lange lijdensweg de stekker uit de taks te trekken en het nieuwe belastingidee te begraven’, schrijft Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA) in De Tijd.

Begin volgende maand komt een compromisvoorstel op tafel bij de Europese ministers van Financiën. Op dat moment moet ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich over de taks uitspreken.

Belasting kelderen

‘De belasting heeft meer nadelen dan voordelen. Het is een toonbeeld van een fausse bonne idée”, vindt Loones. “Het zou de doodsteek voor de financiële sector in België betekenen. Dan mogen we duizenden jobs en de bijbehorende business uitwuiven. De rol van Brussel als financieel centrum, met onder meer de vestigingen van Swift en Euroclear, is dan volledig uitgespeeld.’ Bovendien zou volgens N-VA de impact van de tobintaks ook buiten de financiële sector voelbaar zijn.

De N-VA doet daarom een oproep aan CD&V-vicepremier Kris Peeters om het verzet tegen de tobintaks te steunen. ‘Minister Peeters, laten we die kans grijpen en de belasting kelderen.’

Lees ook

Nu in het nieuws