Prins Laurent opnieuw ongehoorzaam: wordt zijn dotatie ingetrokken?

© Photo News

Prins Laurent vroeg aan de minister van Buitenlandse Zaken geen toestemming voor een onderhoud dat hij op 17 oktober had met de premier van Sri Lanka. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op een schriftelijke vraag van Kamerlid Veerle Wouters. Samen met haar collega Hendrik Vuye vraagt ze dat premier Michel de prins sanctioneert en een deel van zijn dotatie inhoudt. De premier zegt eerst te willen uitzoeken wat er precies is gebeurd.

Geert Neyt, blg

Sinds november 2013 is er een wet die aan de leden van de koninklijke familie gedragsregels oplegt. Zo moeten ze voor contacten met buitenlandse autoriteiten toestemming vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken.

De wet is er uitgerekend gekomen na een incident met prins Laurent. Die was in 2011 naar Congo gereisd, hoewel de regering hem dat had afgeraden.

Laurent ontmoette echter vorige maand in Brussel de premier van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe. De prins liet dat toen zelf weten via twitter.

Minister Reynders bevestigt aan Kamerlid Wouters dat er voor die ontmoeting geen toestemming was gevraagd. De diensten van Buitenlandse Zaken werden pas ‘s avonds, dus na de ontmoeting, op de hoogte gebracht. Nochtans is de afspraak dat prins Laurent het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte brengt. De Kamerleden Vuye en Wouters plaatsten het antwoord van Reynders dinsdag op hun website.

“De wet bepaalt dat de regering aan de Kamer kan voorstellen ‘om over te gaan tot een inhouding op de dotatie’. Nu heeft eerste minister Charles Michel echt geen andere keuze”, zeggen Vuye en Wouters. “Laurent houdt er immers een eigen diplomatie op na”.

Premier wil antwoord tegen donderdag

“De premier wil nog geen commentaar geven”, zegt woordvoerder Barend Leyts. “Hij wil eerst met alle betrokken partijen spreken om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Maar het klopt dat de afspraak is dat de prinsen het ministerie van Buitenlandse Zaken eerst toestemming moeten vragen voor contacten met buitenlandse politici. En dat is niet gebeurd, vernemen we uit het antwoord van minister Reynders.”

De premier wil tegen donderdag een antwoord klaar hebben als Vuye-Wouters hem op de plenaire zitting ongetwijfeld de vraag naar een sanctie zullen voorschotelen.

Het kabinet wijst er op dat in het verleden de premier al aan prins Laurent heeft gevraagd om het overschreden deel van zijn dotatie terug te betalen toen bleek dat hij het hem toegewezen budget had overschreden.

Beterschap beloofd

In 2011 was er al een ernstig incident. De prins vertrok toen naar Congo, ondanks het uitdrukkelijk verzoek van de regering om dit niet te doen. In de Kamer was eerste minister Yves Leterme scherp. Hij wees er op dat de prins “verplicht is tot terughoudendheid, voorzichtigheid en overleg wanneer hij daden stelt of verplaatsingen onderneemt met een mogelijke politieke dimensie.”

In een brief aan de premier beloofde Laurent zich beter te gedragen. In 2013 stemde het parlement een nieuwe wet met gedragsregels voor de koninklijke familie. Maar nu blijkt de prins die opnieuw aan zijn laars te lappen.

Lees ook

Nu in het nieuws