“Fysieke agressie is zeldzaam op onze spoed”

Ingeborg Claes en Patrick Moeyersoms waren niet betrokken bij de zware agressie van vorig jaar, maar zijn wel gelukkig dat er weinig fysieke agressie is op hun spoedafdeling. Foto: Theo Derkinderen

Bornem -

Een man die vorig jaar door het lint ging op de spoedafdeling van de Bornemse Sint-Jozefkliniek heeft zes maanden voorwaardelijk gekregen. Hij viel onder meer een ambulancier en een arts aan. Dergelijke gevallen van agressie zijn op de Bornemse spoed uitzonderlijk.

Een 46-jarige man uit Sint-Amands werd in oktober van vorig jaar door de ziekenwagen opgehaald, omdat hij schijnbaar dronken op het voetpad van de Sint-Amandsesteenweg in Bornem lag. Eenmaal in het ziekenhuis kwam W.V. heel agressief uit de hoek. “Hij viel de spoedarts en een ambulancier aan. De arts moest zelfs twaalf klappen incasseren en was een week werkonbekwaam door het geweld”, zei de openbare aanklager.

Volgens het parket moest de oorzaak van het agressieve gedrag gezocht worden bij de drugs- en alcoholproblematiek van de beklaagde.

Het voorval was wel een van de zwaarste gevallen van agressie waarmee ze de voorbije jaren werden geconfronteerd op de Bornemse spoedafdeling. “Met verbale agressie worden we bijna dagelijks geconfronteerd. Bijvoorbeeld mensen die vinden dat ze niet snel genoeg worden geholpen. Maar dan wel niet weten dat het personeel van de spoed op dat ogenblik bezig is met iemand die zich in een levensbedreigende situatie bevindt. Anderzijds is het zo dat patiënten op onze spoed nog steeds sneller worden geholpen dan het Vlaamse gemiddelde”, zeggen medisch diensthoofd Ingeborg Claes en hoofdverpleegkundige Patrick Moeyersoms.

“Fysieke agressie is gelukkig iets wat veel minder voorkomt bij ons. Het gebeurt slechts enkele keren per jaar. Veel minder dan hetgeen ze in de grote stedelijke ziekenhuizen meemaken.”

Het personeel van de Bornemse spoed heeft ondertussen opleidingen gekregen om te leren omgaan met agressieve personen. “Bijvoorbeeld om te kunnen inpraten op mensen die verbaal agressief zijn. We hebben ook een cursus gekregen om te weten wat we kunnen doen als er iemand fysiek agressief is of hoe we ons kunnen losmaken als iemand ons vastgrijpt”, zeggen Claes en Moeyersoms nog.

Door Theo Derkinderen
VOOR ABONNEES