Westerse landen vragen “onmiddellijk staakt-het-vuren” in Aleppo

© AFP

Zes Westerse landen - de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Canada en Italië - hebben woensdag gezamenlijk opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” om hulp te brengen naar de Syrische stad Aleppo. De landen waarschuwden dat zich daar een “humanitaire ramp” voltrekt.

“We veroordelen de acties van het Syrische regime en haar buitenlandse steungevers, vooral Rusland, voor het verhinderen van humanitaire hulp, en veroordelen met klem de aanvallen van het Syrische regime die burgers en medische faciliteiten hebben verwoest, en het gebruik van bomvaten en chemische wapens”, klinkt het.

De gezamenlijke verklaring stelt dat oorlogsmisdaden worden gepleegd. Ook klinkt het dat de oppositie akkoord gaat met een plan van de Verenigde Naties voor Aleppo. De verklaring maant de Syrische overheid aan hetzelfde te doen. Tegelijk weerklinkt scherpe kritiek op Moskou en Teheran, die het regime steunen.

“De weigering van het regime om zich te engageren in een ernstig politiek proces beklemtoont ook de onwil van zowel Rusland als Iran om voor een politieke oplossing te werken, ondanks hun garanties”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten