Herontdekt werk van Ensor voor 7,4 miljoen euro geveild

‘Squelette arrêtant masques’, het herontdekte schilderij van de Belgische expressionist James Ensor, is voor 7.357.500 euro (inclusief veilingkosten) geveild in Parijs. Volgens veilinghuis Sotheby”s is dat het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van Ensor is gegeven.

Vooraf werd de prijs geschat op 1 tot 1,5 miljoen euro.

‘Squelette arrêtant masques’ is een van de belangrijkste ontdekkingen in het oeuvre van Ensor. Het werk werd in 1891 geschilderd in Oostende en bleef daarna heel de tijd in het bezit van eenzelfde familie.

Het meesterwerk is uitstekend bewaard gebleven. De felle kleuren, de grijze Oostendse lucht, de gemaskerde personages en het skelet met de hoge hoed maken het meteen herkenbaar als een echte Ensor.

De hypothese luidt dat het skelet een zelfportret is van Ensor, die geobsedeerd was door de dood. Rondom het skelet bevinden zich nog zeven kleurrijke gemaskerde figuren.

Het onderwerp van het olieverfschilderij is mogelijk de opstand aan de Université Libre de Bruxelles in 1891 tussen de atheïstische facties, die open stonden voor een wetenschappelijke aanpak, en de deïstische facties.

“De onpopulaire rector zette de politie in tegen de heethoofden en de verbitterde studenten die betoogden voor de vrijheid van de wetenschap”, zegt Sotheby”s. “Ensor leunde aan bij deze vooral liberale en linkse intellectuelen en hoogstwaarschijnlijk wilde hij, als rebel in hart en nieren, zijn standpunt kenbaar maken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten