Losse carnavalsgroepen eisen plek aan Post terug

© if

In een petitie vragen zes losse groepen het voortbestaan van hun carnavalsfeest ‘Oon de Post’. Al 450 carnavalisten plaatsten hun handtekening.

lds

De carnavalisten van De Felle Protten, Ert Van Afgank, Lotj A Goan, De Toeigplekkers, Grat Misbosjt en Grat Zwet zijn er op tijd bij: om zeker te zijn dat ze tijdens de drie zotte dagen toegang krijgen tot hun favoriete feestplek, hebben ze een petitie opgestart.

“We willen een officiële staanplaats voor de losse groepen ‘Oon de Post’”, luidt de eis. Concreet willen ze met hun rijdende muziekinstallaties op de hoek van de Nieuwstraat en de Hopmarkt blijven terechtkunnen.

Vorig jaar was dat al onzeker, dus grijpen ze nu de koe bij de horens. “Deze feestplek is een gevestigde waarde geworden onder de jeugd”, zegt Chiel Van Aken (18), die de actie trekt. “Jaarlijks zakken er acht à negenhonderd feestvierders naar af. We hopen dat de stad met de losse groepen wil praten.”

De actievoerders hopen dat de stad de eetkramen op de Hopmarkt herschikt, zodat er voldoende plaats is voor de rijdende muziekinstallaties. “Zo hoeven we voor niemand in de weg te staan”, klinkt het.

De stad ziet er al enkele jaren op toe dat er geen te grote ‘megakarren’ op de pleinen staan omdat mensen daar al eens af durven te duiken. Van Aken benadrukt dat hun karren qua afmetingen helemaal binnen de perken blijven.

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) reageert dat hij met de losse groepen zal spreken. “Er is nog niks beslist. Ik wil geen overreglementering van carnaval, maar er moeten wel duidelijke afspraken zijn. Bovendien zitten we nog steeds met terreurniveau 3: het feestgebied moet voldoende afgebakend zijn.”

Over de details van het bijzonder nood- en interventieplan dit jaar moet nog beslist worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten