Marc Coucke verrast en koopt Etixx terug van Omega Pharma en Perrigo

© Photo News

Alychlo, de investeringsmaatschappij van ondernemer Marc Coucke, neemt sportvoedingsmerk Etixx terug over van het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo. Dat heeft Alychlo donderdag bekendgemaakt.

vtvn

Perrigo nam Omega Pharma twee jaar geleden over van Coucke, samen met de rest van diens bedrijf Omega Pharma. Donderdag raakte bekend dat Perrigo in het kader van een herstructurering het merk heeft verkocht. Dat blijkt aan Coucke zelf te zijn.

“Ik ben echt verheugd om opnieuw in Etixx Sports Nutrition te kunnen investeren”, aldus Coucke in het persbericht. Het is de bedoeling Etixx verder uit te rollen en te ontwikkelen, zegt Coucke nog.

Etixx werd in 2009 opgericht en zat sinds 2013 onder de vleugels van Omega Pharma. Twee jaar geleden belandde het bij Perrigo en nu dus opnieuw bij Coucke. Hoeveel die betaalt voor het sportvoedingsmerk werd niet bekendgemaakt.

Alychlo is de investeringsmaatschappij van Coucke. Alychlo investeerde onder meer al in farmabedrijf Mithra Pharmaceuticals, de toeleverancier aan apothekers Fagron, maar ook vastgoedontwikkelaar Versluys, dierenpark Pairi Daiza en natuur- en avonturenpark La Petite Merveille in Durbuy.

Herstructurering Omega Pharma

Het Amerikaanse Perrigo grijpt in bij Omega Pharma. Er komt een herstructurering van de divisie waarin het vroegere bedrijf van Marc Coucke is ondergebracht, zo meldt het bedrijf donderdag in een persbericht. De intentie tot herstructurering kan 45 tot 80 banen kosten, aldus het bedrijf nog.

“Het consultatieproces om de organisatie beter af te stemmen op de huidige business en marktdynamiek, is in gang gezet”, luidt het in een persbericht. De werknemers van Omega Pharma Belgium, Etixx en Biover zijn uitvoerig ingelicht. Het sportvoedingsmerk Etixx wordt alvast verkocht vanaf 1 januari volgend jaar. Een finaal akkoord daarover werd ondertekend. Perrigo had Etixx in februari al in de etalage gezet.

In november maakte Perrigo, dat twee jaar geleden Omega Pharma overnam, bekend dat het een klacht indient tegen de verkopers Marc Coucke en investeringsbedrijf Waterland. Perrigo voelt zich misleid omdat het in totaal al 2,1 miljard euro minwaarden diende te boeken op Omega Pharma.

Geloof is er nog

Perrigo gelooft nog altijd dat ze met Omega Pharma een uniek Europees platform hebben aangekocht om hun expansie verder uit te bouwen. Dat zegt Geert Cools, verantwoordelijke voor de commerciële activiteiten van Perrigo binnen Europa.

De afgelopen maanden werd zowel de strategie, het operationele als de financiën van Omega Pharma België doorgelicht, aldus Cools in een korte toelichting. “Daaruit is de conclusie gekomen dat de huidige business als geheel geen winsgevend platform is voor een duurzame groei. Als we België terug naar een duurzame winstgevende business willen brengen, moeten we ons herfocussen op onze eigen merken.” Omega Pharma ontplooide de laatste jaren veel activiteiten, om sneller te groeien, maar de vele onderdelen leidden niet tot synergie, schaalvoordeel of efficiëntie, aldus nog Cools.

In die filosofie kadert volgens Perrigo het stopzetten van het contract met EG, voor de distributie van generische geneesmiddelen van Strada, en de verkoop van Etixx aan de investeringsmaatschappij Alychlo van Marc Coucke.

Over wat bepalend is voor het verschil tussen 45 en 80 ontslagen, wilde Perrigo niets kwijt, gezien de pas opgestarte informatieronde. Ook over verkoopbedragen wordt niets gezegd.

Intussen heeft Marc Coucke zelf ook al gereageerd, op Twitter. “Veel sterkte en moed gewenst aan super medewerkers. Zo sterk team, zo spijtige evolutie”, klinkt het bij de oprichter van het farmabedrijf.

Vakbond haalt uit naar Coucke

“We kunnen alleen maar vaststellen dat het personeel heel zwaar gepakt wordt op basis van het beleid van het oorspronkelijke management van Omega Pharma.” Dat zegt LBC na een bijzondere ondernemingsraad waar de intentie werd aangekondigd om mogelijk een derde van de banen bij Omega Pharma België te schrappen.

Het vroegtijdig stopzetten van een distributieovereenkomst met EuroGenerics, een belangrijke producent van generische geneesmiddelen, houdt volgens Sebbe Vandeputte (LBC) vermoedelijk ook verband met de manier waarop Omega Pharma is verkocht geweest aan Perrigo.

“Het feit dat Perrigo verschillende keren een afwaardering moest doen, heeft te maken met het feit dat rekeningen en omzetcijfers op een artificiële manier opgesmukt werden”, klinkt het. “Als bij klanten veel medicijnen werden opgeslagen die nog niet verkocht zijn, dan maakt dit dat het eigenlijke verkoopcijfer er de afgelopen jaren anders uitziet. We kunnen alleen maar vaststellen dat het personeel heel zwaar gepakt wordt op basis van het beleid van het oorspronkelijke management van Omega Pharma. Hun verantwoordelijkheid is enorm, want het wil zeggen dat die mensen vandaag bijna het slachtoffer zijn van de manier waarop beleid is gevoerd.”

LBC, de enige vakbond die vertegenwoordiging heeft in het bedrijf, zegt maximaal voor het behoud van tewerkstelling te gaan. “Dat smaakt heel wrang als je weet dat het vorige management met riante ontslagvoorwaarden het bedrijf kon verlaten. Vandaar dat wij niet zullen nalaten om het onderste uit de kan te halen.”

De overeenkomst met EuroGenerics maakt een “gigantisch” deel uit van de omzet van Omega Pharma, luidt het. De intentie om tot 80 mensen te ontslaan, vooral bedienden maar ook een aantal arbeiders, betekent het wegsnijden van een derde van het personeelsbestand van Omega Pharma in ons land.

In een reactie op Twitter zegt Marc Coucke “ten zeerste” de reactie van LBC te betreuren. “Door tendentieuze informatie geven ze vrijgeleide voor bloedbad bij werknemers”, meent de voormalige eigenaar. Coucke is overigens niet bereikbaar voor de “massale oproepen van de pers”. Hij zit in het buitenland voor een raad van bestuur.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten