Fernand Huts: “Hadden graag in Vlaanderen geïnvesteerd, maar we doen het hier in Texas”

© pvl

We zouden heel graag in Vlaanderen investeren, maar de realiteit is dat we het hier doen, in de Verenigde Staten. Dat zegt Fernand Huts, topman van Katoen Natie, in de marge van de Belgische economische missie naar Texas. Katoen Natie opent vrijdag een nieuwe terminal in Houston en verstevigt zo de Verenigde Staten als belangrijkste investeringsmarkt voor het logistieke bedrijf.

“Het liefst bouw ik zo dicht mogelijk bij huis”, zegt Fernand Huts. “Ik ben fier om Vlaming te zijn en ik wil bijdragen aan onze economie. Maar een ondernemer is ook een pragmatische mens. Een bedrijf werkt met beperkte middelen en moet keuzes maken.” Dus opent Huts vrijdag samen met prinses Astrid en Vlaams minister-president Geert Bourgeois een logistieke terminal in de Amerikaanse havenstad Houston. Het bedrijf is nu al aanwezig in vijf Amerikaanse staten.

“De Amerikaanse manier van werken is een heel andere wereld”, zegt Huts. “Hier kan je ondernemen. De autoriteiten zijn er om je te helpen. Ze gaan met je rond de tafel zitten en zoeken mee naar een oplossing voor je probleem.”

“Geen rechtszekerheid in Vlaanderen”

In Vlaanderen heerst die cultuur niet, vindt de havenondernemer. “Er is geen rechtszekerheid. Ik wil bijvoorbeeld inzetten op e-commerce, maar ik krijg geen zekerheid rond het statuut van de arbeiders. Ook met vergunningen gaat het zo. Je moet maar eens proberen om in Vlaanderen een windmolen te zetten.”

De verkiezing van Donald Trump als nieuwe president zal volgens Huts geen invloed hebben op de activiteiten van Katoen Natie. “Trump wil zijn eigen economie beschermen en opnieuw laten floreren. Wel, wij zijn die economie. Katoen Natie zit tussen de Amerikaanse fabricage en de havens in. Hoe beter de VS het doet, hoe beter het met ons gaat.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten