Appelsap geperst door gedetineerden? Hier kan je het binnenkort proeven

© sdi

In het Penitentiair Landbouwcentrum (PLC) in Ruiselede is een nieuwe boomgaard geplant. De bomen moeten over enkele jaren appelsap kunnen produceren.

Stephanie Demasure

Gisteren werden 120 appelbomen, 16 perenbomen, 16 pruimenbomen en 16 kersenbomen aangeplant op het domein van het Penitentiair Landbouwcentum. Een achttal gedetineerden legde de boomgaard aan. Het project kadert binnen de dienst Cellmade van de FOD justitie. Cellmade stelt gedetineerden tewerk. Het produceert onder andere producten voor externe firma’s, maar maakt ook meer en meer eigen producten.

Naar analogie met het buitenland veroveren producten gemaakt achter celmuren meer en meer de consumentenmarkt. Zo zijn er in het verleden al kaas, honing en tuinmeubelen vervaardigd door gedetineerden. Over enkele jaren zal er dus ook vruchtensap in het lijstje staan. “We merken dat onze producten wel aanslaan”, zegt directeur van Cellmade Tine Verhenne. “Het ‘made in jail’-label is hip aan het worden. De gedetineerden besteden hun tijd nuttig en krijgen een beperkte vergoeding, waarmee ze bijvoorbeeld hun burgerlijke partijen kunnen betalen.”

60 gedetineerden

In het PLC verblijven zestig gedetineerden. Een deel van hen zal dus zijn groene vingers kunnen aanwenden om de Cellmade boomgaard netjes te houden. “Er zijn 51 verschillende variëteiten aangeplant”, weet Chris De Vidts, gevangenisdirecteur in Ruiselede. Op termijn zijn er dus opties om verschillende soorten ‘juice out of jail’ te maken.

Aangeboden door onze partners