Minder stress tijdens de feesten: zo kook je zonder boodschappen te doen

Foto: Heikki Verdurme, Culibox

Gastvrouw of -heer van dienst tijdens de feestdagen? Dan hoef je zelfs geen boodschappen te doen: haal culinaire hoogstandjes gewoon af of laat ze aan huis leveren. Een selectie.

Kies je chef bij Flavr

Op dit online platform kan je hobbykoks zoeken die een kerst- of nieuwjaarsmenu klaarmaken. “Het is onze bedoeling om vraag aan aanbod samen te brengen. De chef kiest wat hij kookt, wanneer je de maaltijd kan bestellen en hoeveel je ervoor betaalt”, zegt medeoprichter Alexander Van Laer. Zin in een Mexicaans getint feestmaal voor vijf personen? Misschien werkt iemand in je buurt aan je gewenste feestmaal.

Prijs: de chef bepaalt de prijs zelf, je kan dus al een gerechtje hebben voor rond 5 euro.
Bestellen: Spot je een chef in je buurt die maaltijden bereidt? Dan kan je bij hem enkele porties reserveren.
Levering: Sinds drie november is Flavr actief in heel Vlaanderen. In Antwerpen en Gent vind je momenteel de meeste chefs. Toets met hen af wanneer je de gerechten kan ophalen.
Meer info: even rondneuzen of zelf een feestelijk gerecht verkopen kan via flavr.be

Minder stress tijdens de feesten: zo kook je zonder boodschappen te doen
Foto: Flavr

Degusteer vlees van Dierendonck

Wie zin heeft in een stevige portie vlees, kan daarvoor terecht bij de bekendste slager van het land: Hendrik Dierendonck. Die lanceert voor Kerstmis een degustatiebox met daarin vlees voor tien personen. “Met de degustatiebox wil ik mensen laten proeven van enkele mooie stukken rund waaronder een côte à l’os van onze trots, het West-Vlaams Rood rund”, klinkt het. “Er zitten ook hamburgers bij voor de kinderen, of gewoon voor de burger-lovers, eveneens gemaakt van West-Vlaams Rood.”

Prijs: 120 euro.
Bestellen: Via de webshop. De leveringsdagen zijn dinsdag en vrijdag. Bestel telkens op maandag of donderdag voor 11 uur. De webshop staat nog online tot en met de laatste leverdatum op 13 januari.
Levering: Overal in Vlaanderen.
Meer info: www.dierendonck.be

Minder stress tijdens de feesten: zo kook je zonder boodschappen te doen
Foto: Dierendonck

Internationaal tafelen met Nunchi

Nunchi was in 2016 een opmerkelijke nieuwkomer in het Gentse culinaire landschap. Ze serveren er kleine gerechtjes volgens het Aziatische bento-principe waarbij alles in vakjes en voedselgroepen wordt onderverdeeld. Speciaal voor oudejaar hebben ze een selectie van hun feestelijkste gerechtjes samengesteld. Denk aan lenterolletjes, quiche met shitake, kimchi, een mozaïek van sushi en ander lekkers. Wie wat nog meer luxe wil, kan als extraatje ook nog wat kreeft bijbestellen.

Prijs: 40 euro, vanaf 2 personen
Bestellen: Reserveer tot 26 december via info@nunchi.be of spring binnen in de zaak, Baudelostraat 37 in Gent.
Levering: Ophaaldagen zijn op 30 en 31 december.
Meer info:www.nunchi.eu

Minder stress tijdens de feesten: zo kook je zonder boodschappen te doen
Foto: Nuchi

Een beetje restaurant in je Culibox

Peter Maertens, chef van het Aalsterse restaurant Het Verschil, brengt een vier- en vijfgangenmenu naar je eetkamer. Hij ontwikkelde samen met zijn team twee feestelijke boxen met gerechten zoals hij ze in zijn zaak zou voorschotelen. Bijpassende dranken zijn niet in de prijs inbegrepen, maar kan je wel bestellen. Last van allergieën of intoleranties? Geef ze tijdig door, zo kan de kok er rekening mee houden.

Prijs: Voor de zogenaamde ‘essentie’-boxen met vier gangen betaal je 32,50 euro, de ‘finesse’-menu’s bevatten ook hapjes en kosten 45 euro per persoon.
Bestellen: Het kerstmenu bestel je het best voor 21 december, het menu voor oudjaar voor 27 december.
Levering: Levert aan huis in Aalst en deelgemeenten.
Meer info: www.culibox.be

Minder stress tijdens de feesten: zo kook je zonder boodschappen te doen
Foto: Culibox

Raw cheesecake voor kerst

Klaar voor iets anders dan de traditionele kerststronk, dan hebben Julie & Simon van Julie’s Lifestyle / All Good een gezond alternatief voor het dessert in petto. Zij maakten twee cheesecakes zonder gluten, geraffineerde suikers en lactose: eentje met krokante korst met vanille en amandel, bessenvulling en afgewerkt met onder meer rozenblaadjes, en eentje met sinaasappelvulling, een laagje chocoladevulling, versierd met sinaasappelzeste en chocoladeganache.

Prijs: 45 euro, geschikt voor 8 à 12 personen (exclusief leveringskosten).
Bestellen: Voor woensdag 21 december.
Levering: Bij Moor&Moor in Gent en traiteur Mylle in Kortrijk op zaterdag 24 december voor 16 uur. Levering aan huis is die dag ook mogelijk in de buurt van Gent, Antwerpen en Brugge voor 18 uur. Meerprijs van 7 euro.
Contact: info@julieslifestyle.com

Minder stress tijdens de feesten: zo kook je zonder boodschappen te doen
De cheesecake met besjes (links) en sinaasappel (rechts) Foto: Heikki Verdurme

Foodbag met Sandra Bekkari

Bij dit Gentse bedrijf bestel je een kerstmenu voor vier, zes, acht of twaalf personen. Je begint onder meer met een licht gebakken vijg, met geitenkaas in een korst van amandelen, gevolgd door carpaccio van rundvlees, kabeljauwhaasje en verse crème brûlée. Na de feestdagen kan je meteen werk maken van je goede voornemens: de Oost-Vlaamse Sandra Bekkari, onder meer bekend van haar kookboek ‘Nooit meer diëten’, gaat in zee met Foodbag. “Het resultaat is de Sanabox - de derde en heel gezonde doos uit ons assortiment, die wordt geleverd vanaf 16 januari”, zegt medewerker Stéphane Ronse.

Prijs: Vanaf 109 euro voor vier personen.
Bestellen: Kerstmenu bestellen kan tot donderdag 15 december.
Levering: Op donderdag 22 december, inclusief receptenkaarten en tips om (op voorhand) te koken.
Contact: www.foodbag.be

Minder stress tijdens de feesten: zo kook je zonder boodschappen te doen
Foto: Foodbag
Door vwh,flb
    VOOR ABONNEES