Dwangsom Theo Francken opgeschort

© BELGA

Het hof van beroep heeft beslist om de uitvoering van de dwangsom in de zaak rond het Syrische gezin op te schorten. Dat laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken woensdagavond weten. Er komt nu minstens een week uitstel in de zaak.

wver

Het Brusselse hof van beroep oordeelde vorige week dat staatssecretaris Francken een humanitair visum moet uitreiken aan een Syrische gezin uit Aleppo, op straffe van een dwangsom van 4.000 euro per dag vertraging. Ook moest hij bijna 4.500 euro aan gerechtskosten betalen. Dinsdag gaf de gerechtsdeurwaarder een betalingsbevel, dat binnen de 24 uur moest worden opgevolgd

De uitvoering van die dwangsom is nu opgeschort, omdat er verschillende procedures tegelijk lopen. Zo loopt er naast de discussie tussen de staatssecretaris en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen ook een parallelle zaak, waarin de Raad een prejudiciële vraag heeft gesteld aan het Grondwettelijk Hof en aan het Europees Hof van Justitie. Daarnaast heeft Francken nog een Cassatieberoep aangetekend.

Volgens het kabinet-Francken staat door alle procedures de basis van de dwangsom ter discussie. De zaak zal daarom, wellicht in de loop van volgende week, voor de beslagrechter komen. Ook tegen de beslissing van die rechter kan echter opnieuw beroep worden aangetekend.

“Het hof van beroep besliste vandaag om de uitvoering van de dwangsom op te schorten”, aldus Francken woensdagavond. “Procedure verderzetten bij beslagrechter. We zetten door.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten