Ex-premier Di Rupo haalt hard uit naar Francken: "Hij profileert zich ten koste van gezin in levensgevaar"

© rr

Ex-premier en voorzitter van de PS Elio Di Rupo heeft in een interview met Ter Zake zijn verontwaardiging geuit over de houding van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken tegenover het Syrische gezin uit Aleppo.

lbo

"Zijn houding is totaal onaanvaardbaar voor ons", zegt Di Rupo. "Er is een visumaanvraag, er is een uitspraak van het gerecht, er is een Belgische familie die het gezin uit Syrië wil opvangen. En het gezin waarover het hier gaat, is een gezin dat in een oorlog zit, dat in Aleppo zit, waar er een bloedbad. En Francken wil zich ten koste van dat gezin in levensgevaar in de kijker zetten. Dat is voor mij en voor mijn partij ondenkbaar."

Di Rupo zegt ook dat Francken probeert angst in te boezemen door zich hard op te stellen. "Maar in werkelijkheid gaat het om een gezin dat leeft tussen de bommen in Aleppo."

Humanitair visum

Dat gezin wil via een humanitair visum naar ons land komen, maar het kabinet van Francken weigert dat visum af te leveren. Daarvoor kreeg Francken al een paar kaar een dwangsom opgelegd, per dag dat het gezin geen visum kreeg. Maar die dwangsom werd intussen weer opgeschort.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten