Evacuatie van burgers uit Oost-Aleppo gestart, hulpdiensten beschoten door sluipschutter

© AFP

In de fel bevochten noordelijke Syrische stad Aleppo zijn hulpverleners momenteel bezig met de evacuatie van gewonden uit het oostelijke deel van de stad. Maar dat verloopt niet zonder slag of stoot. Volgens BBC is een hulpverlener beschoten door een sluipschutter, waardoor de evacuatie tijdelijk gestaakt werd. De hulpverlening is intussen wel opnieuw op gang gekomen, en ook de evacuatiebussen zijn eindelijk in beweging gekomen.

De generale staf van het Russische leger zegt dat het wegbrengen van 5.000 militanten en hun gezinnen uit het oosten van Aleppo is begonnen. Daarvoor is een humanitaire corridor van 21 kilometer lang gecreëerd.

Zes kilometer loopt door zones die onder controle van het regeringsleger staan en vijftien kilometer in zones “in handen van de illegale gewapende groepen”, zei generaal Valeri Gerasimov, stafchef van het Russische leger.

Volgens het Syrische en regeringsgezinde parlementslid Feras Shehabi worden eerst gewonden en zieken weggebracht. Daarna volgen “activisten” en journalisten, tot slot de “terroristen”.

Hij voegde eraan toe dat het merendeel van de “terroristen” (het woord dat het regime voor de rebellen gebruikt) naar de provincie Idlib wordt gebracht, waar de opstandelingen de baas zijn. Shebabi waarschuwde dat zij daar niet zullen blijven en dat “Europa hun definitieve bestemming” is.

Beschoten

De start van de evacuatie verliep alvast niet vlekkeloos. Want de hulporganisatie Withelmen heeft volgens de Britse openbare omroep BBC gemeld dat een vrijwilliger van de organisatie door een sluipschutter van het regime beschoten en gewond is geraakt tijdens de voorbereidingen van de evacuaties. De Arabische nieuwszender al-Jazeera spreekt zelfs van minstens één dodelijk slachtoffer.

© AFP

Evacuatie

© AFP

Tot woensdagavond was het nog onduidelijk of het Syrische regime van dictator Bashar al-Assad een akkoord voor evacuatie zou aanvaarden.

Een eerder afgesproken staakt-het-vuren werd deze week niet gerespecteerd door het Syrische leger en de Russische bondgenoot: de bombardementen boven de stad bleven duren en er werd ook nog steeds geschoten. Hierdoor zaten duizenden inwoners van Aleppo vast in het oosten van de stad.

LEES OOK. Burgers zitten als ratten in de val en vrezen bloedbad

© AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten