Eerste bussen en ambulances eindelijk vertrokken uit Aleppo

"Geschiedenis geschreven door Aleppo te bevrijden"

Er is eindelijk een eerste lading bussen en ambulances met burgers vertrokken uit Oost-Aleppo. Dat laat het persbureau AFP weten. Daarmee lijkt er voorlopig een einde te komen aan de humanitaire catastrofe die de afgelopen dagen in de stad plaatsvond. Syrisch president Assad heeft het intussen over "geschiedenis die gemaakt is in het bevrijden van Aleppo."

jdb, lbo

Het was tot nog toe onduidelijk wanneer de evacuatie zou plaatsvinden, maar volgens een journaliste van AFP zijn de voertuigen met gewonden en familieleden dan toch vertrokken uit de wijk Al-Amiriyah. In totaal gaat het om 13 ambulances en 20 bussen.

Ze rijden nu naar het westen van de provincie Aleppo, maar volgens getuigen verloopt de tocht zeer langzaam en moeizaam.

Volgens het Russische leger krijgt het konvooi begeleiding van Russische militairen en vertegenwoordigers van het Internationaal Comité van het Rode Kruis.

Eerder donderdag kwamen al berichten dat de evacuatie stilaan op gang kwam, maar niet zonder slag of stoot. Zo werd een vrijwilliger van de hulporganisatie Withelmen beschoten door een sluipschutter. Om die reden werd de evacuatie een tijdje gestaakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Geschiedenis geschreven"

President Bashar al-Assad heeft intussen in een videoboodschap die op de Syrische staatstelevisie getoond werd gesproken over de slag om Aleppo. "Wat vandaag gebeurd is, is het schrijven van een geschiedenis die door elke Syrische burger werd geschreven. Dat schrijven startte niet vandaag, het begon zes jaar geleden toen de crisis en de oorlog tegen Syrië startte. De mensen schreven geschiedenis met hun standvastigheid, met hun moed en met hun opoffering. Elke Syriër steunde Aleppo en hun vaderland."

Hij zei daarnaast dat ook met "het vedrijven van de terroristen uit Aleppo geschiedenis gemaakt was."

Volgens Assad is dit een keerpunt. Hij is ervan overtuigd dat de regio rond Aleppo en Syrië zelf na de bevrijding van de stad zal veranderen. "Er is een periode voor de bevrijding van Aleppo en na de bevrijding van Aleppo."

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten