Evacuatie Aleppo opgeschort na nieuw geweld, Kremlin claimt dat “alle vrouwen en kinderen geëvacueerd” zijn

© AFP

In de fel bevochten noordelijke Syrische stad Aleppo is de evacuatie-operatie vrijdag opgeschort, zo verluidde uit Syrische veiligheidsbron. Russische officials claimen echter dat alle vrouwen en kinderen intussen weg zouden zijn.

jdb

In de fel bevochten noordelijke Syrische stad Aleppo hebben de strijdkrachten van het regime de operatie om duizenden burgers en strijders uit de rebellenenclave te evacueren vrijdag opgeschort, zo verluidde uit Syrische veiligheidsbron.

Het luidde dat “gewapende lieden de voorwaarden van het akkoord” rond de evacuaties “niet hebben geëerbiedigd”. Tegenover de Britse zender ITV zei een Syrische functionaris dat er “obstructies” waren. Een getuige meldde ontploffingen op een plaats vanwaar evacuatiebussen vertrekken.

Volgens ITV meldden Syrische media dat “militanten” tijdens de evacuatie proberen gevangenen te maken, wat een schending is van het akkoord.

Alle vrouwen en kinderen

Sputnik News meldt nu wel dat in de noordelijke Syrische stad Aleppo zijn alle vrouwen en kinderen geëvacueerd uit de zone die nog onder controle van het verzet staat. Het Russische staatspersbureau melde dat op gezag van het Russische ministerie van Defensie.

Volgens Moskou zijn in totaal meer dan 9.500 mensen ontzet uit de rebellenclave. Alle mensen die wilden vertrekken konden dit doen. De operatie om “militanten” en hun gezinnen te evacueren is afgerond, zo luidt het ook. Meer dan 4.500 “militanten” en 337 gewonden hebben het oosten van Aleppo kunnen verlaten, zegt het Defensieministerie.

Er blijven nog groepen radicale en onverzoenlijke militanten” in “afzonderlijke buurten” van Aleppo die het Syrische regeringsleger beschieten, aldus het staatspersbureau Tass.

Op gezag van het Britse persbureau Reuters meldde de Britse commerciële zender ITV dat geëvacueerde burgers uit Aleppo zouden worden gevangen genomen en dat het regeringsleger blokkades opwerpt op de snelweg die voor de evacuatie wordt gebruikt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten