Europees Hof behandelt Belgische visumzaak in spoedprocedure

© IMAGEGLOBE

Het Europees Hof van Justitie zal de prejudiciële vraag van de Belgische Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) over het afleveren van humanitaire visa in een derde land behandelen op 30 januari. Er is een hoorzitting gepland via een spoedprocedure. De zaak heeft onrechtstreeks invloed op de visumkwestie van het Syrische gezin dat naar België wil komen.

Het dossier waarover de rechters in Luxemburg zich zullen buigen, is niet dat van de humanitaire visa voor een Syrisch gezin uit Aleppo. Het Brusselse hof van beroep verplichtte de regering vorige week om een beslissing van de RVV van 20 oktober te respecteren en de visa toe te kennen.

In de zaak die via een prejudiciële vraag bij het EU-Hof aangekaart is, eist de RVV niet dat de staat humanitaire visa aflevert in het buitenland. Wel wil de RVV advies inwinnen bij het Hof alvorens hij zich uitspreekt over de zaak van het Syrische gezin.

De persdienst van het Hof laat nu weten dat de zaak via spoedprocedure behandeld wordt. ‘Een hoorzitting is gepland op maandag 30 januari 2017, om 14.30 uur.’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten