Twee beslagrechters gevat

Haar in de boter bij visumrel: welke rechter is bevoegd?

© BELGAIMAGE

In de zaak rond het Syrische gezin dat een humanitair visum had aangevraagd voor België heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) donderdag de Nederlandstalige beslagrechter in Brussel gevat. Dat bevestigt Kristof Roox, een van de advocaten van de Belgische staat, vrijdag. Probleem: de advocaten van het Syrische gezin dat in Aleppo woont, hebben ook een dossier ingediend bij de beslagrechter, maar ze deden dat bij de Franstalige Brusselse rechter.

Alvorens de beslissing valt, moet nu eerst uitgemaakt worden welke rechter bevoegd is. Volgende week donderdag wordt daarover gepleit voor de Franstalige rechter, vrijdag voor de Nederlandstalige, zo hebben de advocaten van beide partijen laten weten.

Woensdag nog werd de uitvoering van de dwangsom die het Brusselse hof van beroep had opgelegd in het aanslepende conflict voorlopig opgeschort na een eenzijdig verzoekschrift van de Belgische staat. De voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg had het verzoekschrift eerst nog verworpen, maar in beroep sprak het hof van beroep wel de schorsing uit. De overheid had sindsdien 48 uur de tijd om een beslagrechter te vatten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten