“De kinderen in Aleppo zijn zo getraumatiseerd dat ze niet meer huilen”

Volgens de Verenigde Naties zijn er minstens 2.700 kinderen bij de 8.000 mensen die geëvacueerd mochten worden uit Aleppo. Maar hoewel er al meerdere bussen vertrokken uit de Syrische stad, blijven nog steeds honderden burgers achter in de bezette stad. Daarbij zijn ook heel wat kinderen. Veel van hen zitten gevangen in de weinige gebieden die nog in handen zijn van de rebellen.

lbo

Op beelden van Channel 4 News (zie onderaan dit artikel, red.) is te zien hoe een peuter, Aya genaamd, in een van de laatste ziekenhuizen van Aleppo zit. Haar gezicht zit helemaal onder het stof en opgedroogd bloed. Rondom haar wordt er gehuild, in het ziekenhuis weerklinkt geschreeuw. Aya lijkt ook te willen huilen, maar opvallend: de peuter huilt niet.

LEES OOK. Evacuatie van burgers uit Oost-Aleppo gestart

Een vriendin van haar moeder, Um Fatima, is de enige overlevende van drie families vanwie het appartementsblok werd verwoest door Russische of Syrische bommen. De families waren aan het slapen toen de bom gedropt werd, zegt Fatima. “Al mijn kinderen zijn gestorven”, huilt Fatima.

Ook een andere bewoner van het appartementsblok, de jonge Mahmoud, is in dat laatste ziekenhuis terechtgekomen. Zijn broertje, Ishmael Mohammed, houdt hij in zijn armen. Ishmael, amper één maand oud, overleefde de bom niet. Hij is gestikt onder het puin.

Twee andere jonge kinderen worden het ziekenhuis binnengebracht. Ze hebben gehuild. Dat kan je zien aan de donkere vlekken onder hun ogen. Maar ook zij huilen niet meer.

“Aleppo is een plaats waar de kinderen gestopt zijn met huilen”, zegt een journalist van Challen 4 News. De kinderen zijn zo getraumatiseerd dat ze niet meer kunnen wenen.

LEES OOK. “Geschiedenis geschreven door Aleppo te bevrijden”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten