Schoten te horen in verschillende wijken in Kinshasa

Bron © AFP

Foto: AFP

Maandagavond laat zijn in verschillende wijken van de Congolese hoofdstad Kinshasa schoten te horen. Om middernacht verliep president Joseph Kabila’s tweede en volgens de grondwet laatste termijn. Er was maandag gevreesd voor grootschalig straatprotest, maar de massale ontplooiing van leger en politie hield de bevolking in de hoofdstad thuis. Kabila heeft maandag niet van zich laten horen, maar kort voor middernacht is op de staatszender wel de samenstelling van een nieuwe regering aangekondigd.

Vanwaar de schoten komen, die gehoord worden in twee wijken in het noorden van de stad, is nog onduidelijk.

Kort daarvoor waren in verschillende wijken van de stad fluitconcerten te horen.

Schoten te horen in verschillende wijken in Kinshasa
Joseph Kabila Foto: AFP

Een deel van de oppositie sloot in oktober een akkoord met het regime over een overgangsperiode naar de volgende verkiezingen, die in april 2018 moeten plaatsvinden. Deel van dat akkoord was een overgangsregering, geleid door een oppositiefiguur. Dat die geleid zou worden door Samy Badibanga, een vroegere aanhanger van eeuwig opposant Etienne Tshisekedi, was al langer bekend.

In de nacht van maandag op dinsdag is dus de hele regering bekendgemaakt. Daarmee is niet gewacht op het resultaat van de bemiddelingspogingen van de machtige bisschoppenconferentie. Zij probeerden, door regering en de hele oppositie aan tafel te krijgen, een uitweg te vinden uit de crisis.

Door
AANGERADEN