Europese Commissie richt pijlen op Facebook

Bron © BELGA

Foto: AP

Facebook heeft de Europese mededingingsautoriteiten ‘onjuiste of misleidende informatie’ verschaft bij de overname van berichtendienst WhatsApp in 2014. Dat zegt de Europese Commissie, die de Amerikaanse netwerkdienst om meer uitleg vraagt. Facebook riskeert een forse boete.

De overname van WhatsApp door Facebook werd in 2014 onderzocht. Facebook verzekerde de Europese Commissie toen dat het niet mogelijk zou zijn om de gebruikersaccounts van de twee sociale media aan elkaar te linken.

In augustus van dit jaar kondigde WhatsApp echter aan dat het mogelijk zou worden om de telefoonnummers van zijn klanten te linken met gebruikersprofielen van Facebook. Dit moet Facebook toelaten betere vriendensuggesties te doen en betere advertenties te plaatsen, luidde het.

Nu denkt de Commissie dat het linken van de gebruikersaccounts in 2014 al technisch mogelijk was - en dat Facebook en WhatsApp daar dus van op de hoogte waren. Ze opent een onderzoek en stuurt Facebook een brief met ‘punten van bezwaar’. Het bedrijf heeft tot 31 januari 2017 de tijd om te antwoorden.

Boete

Facebook riskeert een boete ter waarde van 1 procent van zijn wereldwijde omzet. Vorig jaar bedroeg die bijna 18 miljard dollar, omgerekend ruim 17 miljard euro. Dat betekent dat een eventuele boete voor 2015 in theorie zou kunnen oplopen tot 170 miljoen euro.

Facebook telt 1,8 miljard gebruikers en is ook eigenaar van chatdienst WhatsApp - goed voor 1 miljard gebruikers.

Door