Advocaten Syrisch gezin reageren op beschuldiging: vader reisde "om zijn vrouw en kinderen te redden"

© RR.

De advocaten van het Syrische gezin dat een visum voor België wil, bevestigen nu in een persbericht dat de vader wel degelijk twee weken buiten Syrië verbleef. "Onze cliënten stellen ons ervan op de hoogte dat de vader (...) effectief voor een zeer korte periode naar India is gereisd. Hij zocht een oplossing om zijn familie te kunnen laten vluchten uit het oorlogsgebied. De poging faalde en dus is de vader, ondanks het gevaar, teruggekeerd naar Aleppo", aldus de advocaten.

mtm, lbo, myde

De reactie kwam er na een artikel in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Daarin stond te lezen dat de vader van het gezin - dat vergeefs om een visum voor België heeft gevraagd - onlangs een reis naar de Verenigde Arabische Emiraten en India heeft gemaakt. Spontaan rezen er twijfels over de legitimiteit van de hun visum-aanvraag. N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak in dat verband van een "leugenachtig dossier".

© BELGA

"Verandert niets aan de situatie""In onze ogen verandert deze informatie niets aan de situatie: niemand kan een man verwijten alles in het werk te stellen om zijn vrouw en kinderen te redden", reageren de advocaten. "Juist omdat de Belgische regering tot op heden beslist heeft om meerdere gerechtelijke beslissingen naast zich neer te leggen, werd de familie wanhopig, in die mate dat ze naar andere pistes heeft gezocht om zich te beschermen. Door een legale vluchtweg onmogelijk te maken, duwt de regering oorlogsslachtoffers in de armen van mensensmokkelaars."

Beschuldigingen beu"Wij zijn het beu om steeds opnieuw te moeten antwoorden op beschuldigingen allerhande die tot doel hebben te verdoezelen dat de regering koste wat het kost in de illegaliteit blijft, door het niet respecteren van gerechtelijke beslissingen", vervolgen de advocaten. "Men moet zich niet alleen de vraag stellen of de rechten van de Syrische familie worden gerespecteerd, doch eveneens of ook de rechten van alle burgers in België op die manier kunnen worden geschonden door de regering. Men kan immers niet van rechten spreken als de rechtsbeslissingen die deze rechten beschermen, niet worden gerespecteerd door de regering. Dit gevaarlijk precedent is het begin van de afbouw van de rechtsstaat. In plaats van dit elementair democratisch belang te verdedigen, besteedt de regering energie en financiële middelen om deze familie aan te vallen.""Het is de regering die op weldoordachte en theatrale manier weigert de rechtsbeslissingen te respecteren", besluiten de advocaten. "Wij stellen alle nodige stappen ter verdediging van onze cliënten. We zouden onze advocateneed niet respecteren, als we dit niet zouden doen."

Juridische strijd

Francken en zijn diensten voeren al wekenlang juridisch strijd met de familie uit het zwaargetroffen Aleppo. Het huis van het gezin met twee minderjarige kinderen werd afgelopen zomer gebombardeerd. Met de hulp van het Belgische gezin, dat ze leerden kennen in Istanboel, hebben ze asiel aangevraagd in ons land. De vader van het gezin wil dat doen via een humanitair visum voor België, omdat ze niet illegaal willen vluchten via mensensmokkelaars, en hun leven niet willen riskeren op de Middellandse Zee.

Maar ons land weigerde dat steeds, hoewel de familie volgens de Raad van Vreemdelingenbetwisting wel recht heeft op dat visum. De familie bezorgde hen daarop een advocate en die stapte naar de raad voor Vreemdelingenbetwisting om de weigering aan te vechten.

De rechtbank in eerste aanleg sprak in oktober sprak al een dwangsom van 4.000 euro per dag uit, maar daartegen ging Francken eerder al in beroep, waardoor de dwangsom voorlopig werd opgeschort.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten