Minstens 39 mensen gedood, meerdere gewonden bij aanslag in nachtclub in Istanbul

"De aanslag was niet het werk van de PKK"

© EPA

© rr

© *

© Twitter

© Reuters

© reuters

© reuters

© afp

© afp

© afp

© ap

1 / 12

De Koerdische PKK ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag op een nachtclub in Istanbul. De politie zoekt ondertussen met man en macht naar de dader. Die pleegde de aanslag volgens Turks premier Binali Yildirim alleen. Onder de 39 slachtoffers zijn vijftien buitenlanders; ook een 23-jarige man met de dubbele Turks-Belgische nationaliteit kwam om.

vtvn, lej, evg, poj, lbo

De verboden Koerdische verzetsbeweging PKK zat naar eigen zeggen niet achter de dodelijke schietpartij waarbij afgelopen nacht 39 mensen omkwamen en 65 anderen gewond raakten. 'We zouden nooit burgers viseren', aldus woordvoerder Murat Karayilan.

De PKK heeft het de afgelopen jaren vooral op militairen en politieagenten gemunt, en daarom kijken de autoriteiten ook eerder in de richting van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Turkije bestrijdt IS in Syrië, en het afgelopen jaar werden al verschillende grote aanslagen in het land toegeschreven aan de organisatie.

Turkse premier: 'Dader droeg geen kerstpak'

Ondertussen is een klopjacht naar de dader aan de gang, bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu. 'De politie is bezig met verschillende operaties. We hopen de terrorist snel te vatten.'

'We weten dat het om één gewapende terrorist ging', verklaarde premier Yildirim eerder op een persconferentie over de dader. De overheid zoekt volgens de premier non-stop naar de identiteit van de man en er zal een intense klopjacht volgen. Mogelijk heeft de aanvaller zijn wapen in de club achtergelaten en kon hij ontsnappen door zich onder de vluchtende menigte te mengen. Alle mogelijkheden worden onderzocht, zei de eerste minister nog.

'Terreur kan ons niet intimideren, het kan onze broederlijkheid, hechtheid of eenheid niet kapotmaken', besloot Yildirim, die berichten ontkende als zou de dader bij de schietpartij als kerstman vermomd geweest zijn. Dat werd eerder door verschillende media gemeld.

Manager nachtclub: 'Voldoende veiligheidsmaatregelen'

De manager van de aangevallen nachtclub, Reina, ontkende ondertussen dat er een tekort was aan veiligheidsmaatregelen tijdens oudejaarsnacht. De Turkse politie had twee weken geleden al haar aanwezigheid in Ortaköy, waar de club zich bevindt, en de omliggende wijken uitgebreid. Dat deelde manager Mehmet Kocarslan zondag mee.

Ook op de Bosporus had de kustwacht naar eigen zeggen de de nodige voorzorgen getroffen. 'Ondanks al die maatregelen van onze veiligheidsdiensten kwam het helaas tot deze trieste gebeurtenis. Deze gruwelijke aanval is een achterbakse en verraderlijke aanslag op de menselijkheid, op de natie, op onze vrede, onze eenheid en broederlijkheid, onze economie en ons toerisme, op ons hele land', aldus Kocarslan nog.

24 buitenlanders

Eén of meerdere schutters vielen om 01:30 de nachtclub Reina in de Turkse stad Istanboel binnen. Er waren op dat moment zo’n 700 mensen Nieuwjaar aan het vieren. Uit de eerste vaststellingen van de politie bleek dat het om één schutter ging, maar nieuwsagentschap DHA had het al snel over twee als kerstmannen verklede terroristen met automatische wapens. Ook een ooggetuige sprak over twee daders.

Er vielen in de nachtclub minstens 39 doden. Tot nog toe zijn 20 van hen geïdentificeerd. Eén van hen is een 23-jarige Belgische man, geboren in Genk. Dat werd bevestigd aan onze redactie. De man zou de laatste jaren in Houthalen-Helchteren gewoond hebben.

Minister van Gezondheid Recep Akdag verklaarde vanochtend dat nog eens 65 gewonden in ziekenhuizen worden behandeld. Vier van hen zijn er erg aan toe.

De eerste slachtoffers werden zondagnamiddag al begraven in Turkije.

Terreuraanslag

De gouverneur van Istanbul spreekt onomwonden van een terreuraanslag. 'Een terrorist voerde deze brutale, beestachtige aanval uit door kogels af te schieten op onschuldige mensen die alleen maar Nieuwjaar wilden vieren en plezier wilden maken', zei Vasip Sahin aan journalisten aan de nachtclub. Na de aanslag zou de aanvaller geroepen hebben dat dit zijn wraak was voor de Russische inmeningen in het conflict in de Syrische stad Aleppo.

Volgens het persagentschap Dogan vertelden ooggetuigen dat de aanvaller Arabisch sprak. Ondertussen wordt met man en macht naar de schutter gezocht. In de wijde omgeving rond club Reina is de omgeving afgezet. Speciale politie-eenheden zouden tegelijkertijd de dancing doorzoeken. Maar voorlopig is er nog geen spoor van de aanvaller.

Aanslag aangekondigd?

De Turkse krant Hürriyet kon met Mehmet Koçarslan, de eigenaar van club Reina, spreken. Hij zegt dat de geheime diensten wisten dat er een aanslag op zijn club gepland was. 'Er waren aanwijzingen van de Amerikaanse geheime dienst. Een week, tien dagen lag, zijn hier in de omgeving en ook op het water voorzorgsmaatregelen getroffen. En toch kan deze aanval plaatsvinden.'

Terreuralarm

In Istanbul gold een zwaar terreuralarm tijdens de overgang van oud naar nieuw. Meer dan 17.000 agenten waren ingezet, verspreid over de hele stad.

De aanslag in de nachtclub is de zoveelste in de Turkse stad Istanbul. In januari stierven 12 mensen, voornamelijk toeristen, toen bij een zelfmoordaanslag in het hartje van Istanbul. In juni werd een driedubbele zelfmoordaanslag gepleegd op de internationale Atatürk-luchthaven van de stad. Daarbij kwamen 74 mensen om. Half december vielen 41 doden en 166 gewonden toen twee bommen ontploften vlakbij het voetbalstadion in de stad. Onder de doden waren 30 agenten.

<span itemprop="name" content="Vermoedelijke beelden dader aanslag Istanboel"></span> <span itemprop="description" content=""></span> <span itemprop="duration" content="5"></span> <span itemprop="thumbnail" content="http://cfvod.kaltura.com/p/1467261/sp/146726100/thumbnail/entry_id/1_z2gaxmxb/version/100001"></span> <span itemprop="width" content="568"></span> <span itemprop="height" content="350"></span>

LEES OOK

Nu in het nieuws