Nog nooit zoveel haatreacties na dood van Belgische Turk in Istanbul

© hbvl

Op Facebook regent het racistische berichten na de dood van Kerim Akyil, de Belgische Turk die omkwam bij de aanslag in Istanbul. “Wéér 1 moslim minder, doe zo voort” of “zonde dat hij niet meer kameraden had meegenomen”. Gelijkekansencentrum Unia reageert verbolgen: “Dit moet stoppen.”

wba

“Nooit eerder zagen we in België zoveel uitingen van haat als de afgelopen jaren. Door sociale media verspreidt het zich snel”, zegt Bram Sebrechts van Unia. De reacties vandaag doen denken aan die van afgelopen zomer. Toen kwam de ­15-jarige Limburger Ramzi Kaddouri in Marokko om het leven met een quad. Ook toen verschenen op Facebook veel racistische berichten.

“Dit kan je alleen maar afkeuren. Na zulke aanslagen is er een ‘wij’ en een ‘zij’. Die ligt niet tussen niet-moslims en moslims. De breuklijn ligt bij ‘zij’ die de waarden van onze samenleving met de voeten treden, en ‘zij’ die er respect voor hebben”, zegt Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken.

Ook Veerle Fromm, de initiatiefneemster van de wake voor Kerim, reageerde op de haatberichten: “Kerim was één van ons, een lid van onze gemeenschap. België bestaat ocharme sinds 1830, we komen allemaal van overal. Het belangrijkste is dat Kerim door iedereen in Houthalen-Oost, Turks of Belgisch, enorm gemist wordt.”

Vorig jaar opende Unia meer dan 365 dossiers over haat op het internet. Dat is zo’n 10 procent meer dan een jaar eerder. Het roept Facebook op om sneller haatdragende teksten te verwijderen. “In mei vorig jaar hebben ze beloofd om na een melding binnen 24 uur in te grijpen”, zegt Sebrechts. “Uit een rapport bleek dat in amper één op de drie strafbare berichten het geval. We zitten met Facebook rond de tafel.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten