Dader Istanboel vocht voor ISIS in Syrië

© AFP

De nog steeds voortvluchtige vermoedelijke dader van de aanslag op een nachtclub in Istanboel, heeft in de rangen van terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) gevochten in Syrië. Dat bericht de Turkse pers dinsdag.

blg

Volgens de informatie die de speurders verzamelden, kwam de dader in Turkije vanuit Syrië, waar hij in naam van ISIS vocht en zo een goede kennis van vuurwapens verwierf, aldus de krant Hürriyet. De krant bericht dat de dader “speciaal was gekozen” om de aanslag op de nachtclub Reina uit te voeren.

Volgens Hürriyet en de krant Habertürk gebruikte de schutter dubbele magazijnen, om zo snel mogelijk te kunnen herladen, en mikte hij op de hoofden van de slachtoffers.

De autoriteiten verspreidden foto’s van de vermoedelijke dader, genomen op verschillende gelegenheden.

De krant Habertürk schrijft dat de dader in november in het zuidelijke Konya met zijn vrouw en hun twee kinderen aankwam, om “geen aandacht te trekken”. De echtgenote is een van de twaalf personen die momenteel in voorhechtenis zitten in het kader van het onderzoek, weet de krant nog.

De autoriteiten hebben nog altijd geen naam publiek gemaakt. Ook bevestigde Ankara nog niet dat hij aan ISIS zou gelinkt zijn. De terreurgroep zei maandag wel dat een van de “soldaten van het kalifaat” de aanslag heeft uitgevoerd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten