Een ontwerpster, een meisje op haar eerste reis en een jonge agent: zij stierven in Istanbul

© AP

© AP

© ISOPIX

© ISOPIX

1 / 6

Terwijl de klopjacht op de terrorist nog steeds aan de gang is, zijn op één na alle 39 slachtoffers van de aanslag op nachtclub Reina in Istanboel geïdentificeerd. Onder hen een Canadese mama van twee kinderen, een jonge Indiase modeontwerpster, een regisseur van Bollywoodfilms en minstens zeven Turkse burgers die die avond aan het werk waren om de feestvierders de nacht van hun leven te bezorgen.,

gn

Het is geen toeval dat er meer buitenlanders (27) dan Turken (11) zijn onder de slachtoffers. Istanboel is een kosmopolitische plek op de grens van oost en west en is een baken voor bemiddelde mensen uit het Midden-Oosten met een moderne geest. Zo ook voor Alaa Al-Muhandis, een jonge vrouw die geboren werd in Irak maar in Canada woonde, in de buurt van Toronto. Zij was twee maanden voordien teruggekeerd naar haar geboorteland om even afstand te doen van een moeilijke periode in haar leven. “Veel Iraki’s proberen het geweld te vergeten door even naar Istanboel te

© Facebook

ontsnappen”, zegt een vriendin. “Maar tegenwoordig weet je nooit in welke stad je kan gedood worden.”

Alaa wordt door vrienden omschreven als “een modebewuste vrouw vol leven. Telkens je haar zag, had ze een andere stijl.”

Alaa had een eigen evenementenbureau en voelde zich als een vis in het water in de exclusieve kringen van de hippe nachtclub Reina. Ze laat twee kinderen achter, van zes en twee jaar oud. Zij verbleven op oudejaarsavond bij een familielid.

Behalve de Canadese moeder en Kerim Akyil uit Houthalen stierven ook nog zeven burgers uit Saoedi-Arabië, drie uit Libanon en Irak, twee uit India en mensen uit 9 andere landen zoals Tunesië, Marokko, Jordanië, Koeweit, Israel, Syrië en Rusland.

© ISOPIX

Leanne Nasser (18) ,was een Palestijnse studente uit Israel die haar ouders had gesmeekt om haar naar Istanboel te laten gaan om er het nieuwe jaar in te luiden met drie vriendinnen. Het was haar eerste buitenlandse vakantie. Eerst weigerde haar vader haar te laten vertrekken omdat hij de stad te gevaarlijk vond maar haar tante bemiddelde voor het meisje. Nasser was net afgestudeerd aan de middelbare school en werkte in een tandkliniek. Het was haar droom om zelf tandarts te worden. “Ik kan het mezelf niet vergeven”, zei haar tante na het verschrikkelijke nieuws. “Ik wou dat ik mijn ziel kon afgeven aan Nasser zodat ze weer zou leven.”

Een andere jonge moderne vrouw vol levenslust was Lubna Ghaswani, een 34-jarige ondernemer en een van de zeven Saoedi’s die genadeloos werden afgemaakt door de schutter. Zij waren speciaal naar Istanboel afgereisd om het nieuwe jaar te vieren. Zij werkte als communicatiemanager bij een bank en was ook mede-eigenaar van een start-up die de eerste kortingskaart voor Saoedische studenten uitgeeft. Haar vrienden prijzen haar als “een toorts van energie vol van ambitie en levenslust. Een optimist die altijd nieuwe plekken wou verkennen en overal waar zij kwam de plaats vulde met haar lach en haar geluk.”

India

India verliest twee opvallende persoonlijkheden uit de mode- en filmwereld.

Khushi Shah was een veelbelovende modeontwerpster uit India. De twintiger had een eigen modelabel opgestart, KhushiZ, en had er net drie dagen werk opzitten in Istanboel.

Abis Rizvi (49) was niet alleen de CEO van een vastgoedbedrijf maar ook producer van Bollywoodfilms. De zoon van een voormalig parlementslid had net zijn tweede film geschreven, geregisseerd en geproduceerd, een documentaire over het behoud van de tijger. Tal van figuren uit de Indiase filmindustrie, de grootste ter wereld, betuigden hun medeleven.

© Facebook

Rita Chami (26) was de dochter van een belangrijke zakenman uit Libanon.

Heykel Müsellim (39), een Libanees bankier, werd geïdentificeerd aan de hand van DNA van zijn familieleden. Hij was met zijn vrouw naar Istanboel gekomen om hun vijf maanden oud huwelijk te vieren.

Ilyas Vardini (25) is het derde Libanese slachtoffer.

Nawras Assaf, restaurateur uit de Jordaanse hoofdstad Amman, was de zwager van een Jordaans minister.

Jallal Abbas was een student uit Irak.

Ahmed Assam uit Irak studeerde internationale betrekkingen aan de Turkse universiteit van Erbil.

11 Turkse burgers

Heel wat slachtoffers zijn Turken die op oudejaarsavond werkten voor of in dienst van de nachtclub.

Fatih Cakmak (35), het hoofd van de security van de Reina, was een van de eersten om gedood te worden. Hij beschouwde zichzelf een geluksvogel omdat hij vorige maand op het nippertje ontsnapte aan de dood bij de dubbele bomaanslag in het voetbalstadion in dezelfde stad. “Iedereen hield van deze kalme, stille man die zijn werk zo goed deed”, zei een vriend. “Daarom was er ook zoveel volk op zijn begrafenis.”

© ISOPIX

Burak Yildiz (21), een politieman die de nachtclub bewaakte, was nog maar anderhalf jaar geleden agent geworden.

Ayhan Arik was de chauffeur van de bus die sommige slachtoffers naar de club had gebracht. Hij werd doodgeschoten voor de ingang. Hij had twee zonen.

Kenan Kutluk, werkte in de club als kelner. Hij was getrouwd en had twee kinderen.

© ISOPIX

Hatice Koc’un werkte die avond als portier in de nachtclub. In Turkije mogen alleen vrouwelijke portiers bezoekers fouilleren. Zij laat een kind achter.

Hatice Karcilar was een vrouwelijke veiligheidsagente. Ook zij overleefde de bomaanslag vorige maand.

Yunus Görmek,was een andere veiligheidsagent.

Mustafa Sezgin Seymen werd doodgeschoten voor de ogen van zijn verloofde.

Mustafa Kaya, financieel adviseur.

Mesut Gürbüz (28), woonde in Duitsland en was werkzaam in de toeristische sector.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten