Marine Le Pen wil euro opnieuw afschaffen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De Franse presidentskandidate Marine Le Pen wil terug naar de ECU, een soort voorloper van de euro die ervoor moest zorgen dat de schommelingen tussen de muntwaarden binnen de perken bleven. Het boegbeeld van het uiterst rechtse Front National belooft ook dat ze binnen zes maanden een referendum over de Europese Unie zal houden als ze in mei tot president van Frankrijk wordt verkozen.

“Ik wil een nationale munt met de euro als gemeenschappelijke munt. Wat was de ECU?”, zo verwees Le Pen op televisiezender BFMTV naar de kunstmatige Europese korfmunt die sinds eind jaren zeventig werd gebruikt om schommelingen tussen de waarden van nationale munten onder controle te houden. Waarnemers wijzen erop dat het de eerste keer is dat Le Pen erkende dat een unilaterale terugtrekking uit de eurozone voor grote valutaschommelingen kan leiden.

Le Pen bevestigde ook dat ze zes maanden na haar aantreden als Frans president een referendum over het EU-lidmaatschap wil houden. Eerst wil ze met de Europese instellingen en lidstaten onderhandelen over de overheveling van bevoegdheden naar Frankrijk. Naast “monetaire en legislatieve soevereiniteit” wil de presidentskandidate ook de controle over de grenzen terugwinnen, hoewel de huidige Europese wetgeving Parijs reeds toelaat om grenscontroles te houden.

Met enkele mediaoptredens en een nieuwjaarspersconferentie lanceerde Le Pen woensdag haar verkiezingscampagne. De FN-kandidate pleitte ook voor het behoud van de 35 uren-werkweek en viel uit naar de bezuinigingsplannen van haar conservatieve rivaal François Fillon. Een “innovatieve” campagne op sociale media moet haar boodschap overbrengen, want Le Pen herkent zich naar eigen zeggen niet steeds in het beeld dat traditionele media van haar ophangen.

Volgens peilingen zou Le Pen in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 23 april een kwart van de stemmen halen en doorstoten naar de tweede ronde op 7 mei. Daarin zou de FN-kandidate de duimen moeten leggen tegen een mainstream-kandidaat.

AANGERADEN