“Schutter nachtclub Istanbul is waarschijnlijk een Oeigoer”

© epa

De schutter van de aanslag in een nachtclub in Istanbul is vermoedelijk een Oeigoer. Dat heeft de Turkse vice-premier Veysi Kaynak donderdagochtend gezegd.

lbo

Aanvankelijk werd door de politie gesproken van een man uit Centraal-Azië. Begin deze week was er sprake van een dader uit Oezbekistan of Kirgizië. Toen werd ook een28-jarige man uit Kirgizië opgepakt die nadien weer werd vrijgelaten. En nu zou het dus om een Oeigoer gaan. “Het is waarschijnlijk een Oeigoer, maar over zijn nationaliteit wil ik voorlopig niets zeggen”, zei Kaynak aan de Turkse zender A Haber.

Woensdag liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken al weten dat de identiteit van de schutter bekend is. Dat bevestigt Kaynak nu ook. “De identiteit van de terrorist werd door onze veiligheidsdiensten vastgesteld. Er werd ook uitgemaakt, waar hij zich zou kunnen bevinden. Onze diensten speuren naar hem in Silivri”. Dat ligt ten westen van Istanbul.

Naar buitenland ontsnapt?

Volgens Kaynak sluiten de speurders echter ook niet uit dat de man intussen naar het buitenland is ontsnapt. Hij benadrukte ook dat alles erop wijst dat er tijdens de aanslag één dader aan het werk was, maar dat die mogelijk wel hulp heeft gekregen.

Eerder was er ook al sprake van dat de vermoedelijke schutter banden heeft met terreurgroep ISIS. Hij zou een aantal maanden in Syrië gevochten hebben. Daardoor zou hij een goede kennis hebben verworven van vuurwapens, zo meldden Turkse media. De aanslag werd ook opgeëist door ISIS.

Turks volk in China

De Oeigoeren zijn een islamitisch volk in Xingjiang in China, en zijn van oorsprong Turks. Oeigoeren spreken ook een taal die verwant is met het Turks.

De Oeigoeren hopen op onafhankelijkheid in China. Turkije steunt de bevolkingsgroep hierin. In 2009 noemde de toenmalige Turkse premier en huidige president Recep Tayyip Erdogan de aanpak van de Oeigoeren in Xinjiang “een soort genocide”, wat China verontwaardigd van de hand wees. De Chinese autoriteiten wijzen met de vinger naar Oeigoerse groepen, die ze beschuldigen van separatisme en terrorisme.

39 doden

Een schutter schoot in de nacht van zaterdag op zondag 39 mensen dood in nachtclub Reina in Istanbul. Tientallen anderen raakten gewond. De schutter zou op de hoofden van de slachtoffers gemikt hebben om zo snel mogelijk zo veel mogelijk dodelijke slachtoffers te maken. Ze waren er aan het feesten voor het nieuwe jaar. De dader kon na de schietpartij wegvluchten

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten