Vijf diplomaten van VAE onder doden van aanslag in Kandahar

© AP

Bij de aanslag dinsdagavond op het huis van de gouverneur van de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar zijn vijf diplomaten van de Verenigde Arabische Emiraten om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten in Aboe Dhabi woensdag laten weten.

De vijf werkten aan humanitaire, onderwijs- en ontwikkelingsprojecten, luidt het in een officiële verklaring. Alle vlaggen aan de openbare gebouwen in de Emiraten zullen gedurende drie dagen halfstok hangen, zo heeft de president bevolen.

De ontploffing dinsdagavond deed zich voor toen de gouverneur van Kandahar de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten in Afghanistan en een delegatie ontving. Volgens de politie zaten de explosieven verborgen in de canapés en ontploften die tijdens het diner.

De taliban hebben woensdag via Twitter laten weten dat ze niet betrokken zijn bij de aanslag. Die is op “interne twisten” terug te voeren, luidt het. De taliban hebben in de Golfstaat Qatar een kantoor en krijgen uit de regio veel financiële steun.

Bij de aanslag dinsdagavond vielen een twaalftal doden en evenveel gewonden. De gouverneur en de ambassadeur raakten gewond.

De taliban eisten overigens wel de verantwoordelijkheid op voor aanslagen eerder deze week in Kaboel en de provincie Helmand, waarbij minstens 35 mensen gedood werden en zeker 49 gewonden vielen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten