El Salvador kan eindelijk ‘Dag zonder moord’ vieren

Bron © BELGA

Een kind bereidt zich in El Salvador voor op de traditionele nieuwjaarsviering. Het geweld in het land is in 2016 sterk teruggedrongen. Foto: REUTERS

Een dag zonder dat iemand een gewelddadige dood is gestorven is in El Salvador een absolute uitzondering. In die mate dat de federale politie van het Midden-Amerikaanse land donderdag met trots meldde dat er de dag voordien ‘nul moorden’ zijn gebeurd.

Howard Cotto, het hoofd van de nationale politie, deelde dat zelfs mee op een persconferentie. Er overleed weliswaar iemand aan de gevolgen van geweld, maar hij liep de verwondingen al daags voordien op, klinkt het.

In 2015 was El Salvador met 104 moorden per 100.000 inwoners het gevaarlijkste land van de wereld buiten de oorlogsgebieden. De regering startte vorige lente een grote veiligheidscampagne. Er werd een speciale eenheid opgericht, die de machtige jeugdbendes in het land moest aanpakken. Het aantal moorden daalde daarop drastisch. Van de dagelijks 20 begin vorig jaar naar nog gemiddeld 10 per dag, werd in augustus uit regeringskringen vernomen.

Volgens de update die de politie gisteren gaf, stond de teller dit jaar op ‘slechts’ elf moorden.

Door
AANGERADEN